Kurc najavio: “Što više testiranja građana, i 15.000 dnevno, rigorozne kazne za nepoštovanje mera”

(AP Photo/Ronald Zak)
1,084

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je cilj njegove vlade u borbi protiv korona virusa, pored smanjenja socijalnih kontakata, što više testiranja građana.

“Najvažniji cilj da se što više testova sprovodi. Što više to bolje i zato sam naložio pokrajinama i ministru zdravlja da povećaju kapacitete testova na 15.000 dnevno”, kazao je Kurc na konferenciji za štampu.

On je istakao da će se vlada truditi da resurse nabavi sa svetskih tržišta, gde je, kako je dodao, situacija veoma teška jer svi traže testove i zaštitnu opremu.

Najavio je da će se koristiti i brzi testovi, koji nisu kvalitetni kao oni sa kojima se trenutno radi, ali je naglasio da je to jedini način da se na stotine hiljade ljudi testira.

Prema njegovim rečima radi se intenzivno na nabavci, proizvodnji i logistici, a to je slučaj i oko nabavke zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

“Naredih dana nam, između ostalog iz Kine, stiže 20 miliona zaštitnih maski. Prvih pet miliona pristiže već ove nedelje”, najavio je Kurc.

On je naglasio da je svestan da su ekstremne mere koje je vlada uvela teške po stanovništvo, jer su donele poptni preokret u svakodnevnom životu, ali su, kako je podvukao, neophodne i moraju se poštovati.

“Pošto građani žele da znaju da li te mere deluju i koliko dugo će biti na snazi, moram iskreno reći da još nemamo validne podatke. Budite strpljivi do petka, i tada ćemo vas detaljno informisati s kojim scenarijom treba da računamo. Do tada je neophodno da se svi pridržavaju pravila”, istakao je Kurc.

On je naglasio da se ne može reći kako će izgledati situacija za Uskrs, dodajući da će verovatno biti slična aktuelnoj što se tiče mera koje su na snazi.

Ponašanje svakog pojedinca ima uticaja kako će se razvijati stanje u zemlji, upozorio je on dodajući da je na svakome da spreči da u Austriji ne bude situacija kao u Italiji i Španiji.

Preneo je da je, zbog malog broja građana koji se ne pridržava mera, naložio ministru unutrašnjih poslova, da rigorozno kažnjava.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da se smanjila stopa rasta broja inficiranih u Austriji i da je poslednjih dana bila nešto ispod 20 odsto.

“To je daleko od cilja koji smo postavili, a to je da stopa bude jednocifrena. Međutim podaci ujedno pokazuju da se nešto pomera”, podvukao je on.

Anšober je ukazao da je u poslednja 24 sata zabeležen drastičan rast samo u pokrajini Tirol, ali je on vezan za unošenje podataka sa zakašnjenjem.

Pojedine pokrajine, kako dodaje, imaju već jednocifren stepen rasta.

Istakao je da je 3,5 odsto inficiranih hospitalizovano, 0,4 odsto se nalazi na intenzivnoj nezi, a ogromna većina, čak 95 odsto je na kućnom lečenju.

“Broj lakše obolelih raste. Imali smo ranije situaciju da je 90 odsto obolelih moglo da se leči kući, a sada je 95 odsto”, konstatovao je Anšober.

Kazao je da se vrše i pripreme za mogući veliki ras inficiranih, da su definisani standardi za obezbeđivanje rada bolnica, koje su prioritetna infrastruktura.

“Podižemo kapacitet smeštaja da bi bili spremni za „dan X“. Pokrajine su već obezbedile dodatni smeštaj. Imamo 12.000 dodatnih kreveta koji se mogu odmah koristiti“, rekao je Anšober.

Kada je reč o testovima kazao je da su se poslednjih deset dana udesetostručili kapaciteti.

Ukazao je da se moraju sirovine za testove nabaviti na svetskom tržištu što nije jednostavno, ali se radi na rešenjima za proširenje testiranja.

Rekao je da se ne može celo stanovništvo testirati, a posebno treba imati na umu da čovek može da se testira u utorak, dobije rezultat uveče, a već u sredu se inficira.

Međutim prioritet je da se proširi testiranje na grupe koje su važne za održavanje sistema.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će policija restriktivno delovati protiv svih koji se ne drže mera, i ukazao da kazna iznosi do 1.600 evra.

Takođe se osvrnuo i na granice, rekavši da postoji odlična saradnja ministara unutrašnjih poslova u Evropi, te da, kada Mađarska zatvori svoje granice, austrijske vlasti već na nemačkoj granici zaustavljaju sve one državljane, između ostalih, srpske, koji ne mogu proći u Mađarsku.

“Kada se otvori granica za određeni vremenski koridor, na primer od 21 sat, za određene državljane, mi onda počnemo već u 17 sati da puštamo te državljane iz Nemačke u Austriju”, objasnio je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More