Nastavlja se drama 38 Srba na austrijsko-mađarskoj granici: “Pustite nas u Srbiju. Neka nas vode u karantin gde hoće”

(Istvan Filep/MTI via AP)
2,333

“Nemamo vodu, osnovne uslove za higijenu. Idemo u toalet u njive, nemamo gde da se okupamo. Obilazi nas Crveni krst, donosi po neki sitan obrok i dve viršle. Noćas je bilo minus devet stepeni Celzijusa, sada je minus tri. Nećemo mi da umremo od korona virusa, mi ćemo ovde da umremo od zaraze i šuge”, piše Blic.

Ovim rečima opisuje dramatičnu situaciju Igor Đorić iz Niša, jedan od 38 srpskih građana koji su već peti dan zaglavljeni na austrijsko – mađarskoj granici u mestu Nikelsdorf, jer im mađarske vlasti ne dozvoljavaju ulazak. Po njegovim rečima, među građanima koji se nalaze na ovom mestu, nalazi se i jedna trudnica u petom mesecu trudnoće, kao i jedan vozač kome otkazuje bubreg zbog čega mokri krv.

– Neće nas Srbija – to su nam rekli i Mađari i austrijska policija. Došli smo u petak ujutru. U jednom automobilu je trudnica, peti mesec trudnoće, sa mnom u kombiju je kolega kome otkazuje bubreg jer ima tromb od 3,5 centimetara. Trebalo je da ide na operaciju 25. marta ali je stalo sve u Evropi. Pustio sam snimak sinoć na Fejsbuku, posle čega su se javili muž i žena koji žive u blizini i odveli su ih da se okupaju makar. Sada su tu sa nama opet i dele našu sudbinu – priča Đorić.

On kaže da među građanima koji su zaglavljeni na ovoj granici ima ljudui iz svih krajeva Srbije.

– Nas devetorica u kombiju smo vozači i radili smo u jednoj firmi u Poljskoj dok je gazda nije zatvorio i “pustio nas niz vodu”, ostali građani su u jedno 15 automobila. Ima ljudi iz svih krajeva Srbije – Niša, Kruševca, okolina Vrnjačke Banje, Vršca, Negotina, Beograda, Kovina, Novog Sada… Sedimo u kombiju dok ima goriva. Ali ljudima nestaje novac. Sede u kolima ne pale automobile više, situacija postaje mnogo napeta. Apelujemo na državu da kontaktira Mađarsku, da nam dozvole prolaz i da nas puste da uđemo u Srbiju, pa neka rade sa nama šta hoće. Ne treba nam avion da dolazi po nas, imamo prevoz, ne treba nam ništa. Neka nas vode u karantin gde hoće, mi nemamo virus 100 odsto ali neka bude procedura za nas kao i za sve. Svi smo državljani Srbije. Niko od nas nema prebivalište niti boravište u inostranstvu, samo radnu vizu s kojom radimo u Evropi, ali novac primamo u Srbiji, kaže Đorić.

“Gladni smo i prljavi”, Srbi, među njima i trudnica, danima “zarobljeni” na austrijsko-mađarskoj granici (VIDEO)

Stiže pomoć! “Organizovani novi letovi, vraćamo naše građane u Srbiju”

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More