Srpkinja iz Francuske: “Niko više ne izlazi bez potrebe iz kuće”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michel Spingler
372

Niko više ne izlazi bez potrebe iz kuće, a sve je više onih koji na ulicama i u prodavnicama nose zaštitne maske i rukavice, kaže za Tanjug Alisa Ibrahimović, rođena Beograđanka koja sa porodicom već nekoliko godina živi u Francuskoj, u Montažiju, malom mestu stotinak kilometara od Pariza.

“Ljudi drže distancu ako se sretnu i svi su vidno zabrinuti plašeći se zaraze korona virusom”, priča Alisa i dodaje da zaštitnih maski, gelova za dezinfekciju i rukavica nema u apotekama, ali su prodavnice dobro snabdevene potrepštinama za kuću i hranom.

Kaže i da je sve više policije koja kontroliše one koji su van njihovih domova.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

“Svako ko je na ulici mora kod sebe da ima popunjen formular koji je propisala francuska vlada u kojem je navedena svrha izlaska. Više ne niko ne druži, rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke, pumpe. Banke pružaju usluge samo telefonom, a novac možemo da podignemo na bankomatima”, navodi Alisa.

Napominje da policija ima pravo da kontroliše i šta ste kupili u prodavnici i da vas kazni ako to nisu najnužniji proizvodi.

“Ako odete u prodavnicu i kupite, na primer, samo rasad cveća za sadnju, mogu da vam naplate kaznu. Da, možete da kupite i rasad, ali samo ako ste u prodavnicu pošli po hleb, mleko, meso, pa usput kupili i artikle, kako ih zovu ovde, drugog reda”, kaže sagovornica Tanjuga.

Navodi da su juče ona i suprug pošli u prodavnicu, ali nisu oboje mogli da uđu.

“Nema stvaranja gužve, pravila su jasna u Francuskoj i svi ih se pridržavaju”, objašnjava Alisa, koja, inače, ne ide na posao, jer je majka trogodišnje devojčice i država vodi računa o tome da ona treba da bude s detetom.

 

Vrtići, škole, fakulteti ne rade, javni prevoz je redukovan ali funkcioniše, a u autobusima je veoma mali broj ljudi.

U goste im je došao i njen otac iz Beograda i ostao. Granice su zatvorene, nema više ni letova za Beograd, pa je deda ostao da se druži s unukom, ćerkom i zetom.

“Mislili smo da je sigurnije da tata ne putuje u ovoj situaciji, iako ne spada u najosetljviju grupu, ima 54 godine. Nije neophodno da izlaže ni sebe, ni druge mogucnosti zaraze”, kaže Alisa i dodaje da, iako svakodnevno stižu informacije da se u Francuskoj i u svetu povećava broj obolelih od korona virusa, oni se nadaju da će se život vratiti u normalu:

Čuvamo se, vreme provodimo u kući ili našem dvorištu, izlazimo samo do prodavnice ili apoteke, čujemo se s dragim ljudima iz Srbije i to nam podiže raspoloženje, navodi Alisa Ibrahimović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More