Fon der Lajen: “Sajber kriminal vidi dobru priliku u pandemiji”

Foto/Pixabay
91

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas na porast sajber kriminala koji koristi strah od novog korona virusa za prodaju falsifikovanih lekova i opreme.

“Mnogi Evropljani moraju da ostanu kod kuća da bi se smanjilo širenje korona virusa. Ljudi zato rade na daljinu i puno vremena provode ”online”. Na žalost, kriminalci to koriste, prate nas na internetu i iskorišćavaju našu zabrinutost zbog korona virusa. Naš strah za njih je poslovna prilika”, rekla je fon der Lajen u video-poruci.

Ona je o tom pitanju danas razgovarala sa izvršnom direktorkom Evropola Ketrin de Bol, prenosi Hina.

Prema rečima fon der Lajen količina falsifikovanih lekova, sprejeva za dezinfekciju ili “čudesnih lekova” je “začuđujuće velika”, a ovih dana se nu internet trgovini najviše nude kopije hirurških maski.

“Dvaput razmislite koje lekove kupujete preko interneta i odakle dolaze. Ne instalirajte aplikacije koje vam obećavaju da mogu pratiti vaše simptome ili širenje virusa”, rekla je fon der Lajen.

Dodala je da ukoliko se pronađe vakcina za Covid-19, to će biti zvanično objavljeno.

Nekoliko prethodnih nedelja pokrenuta je globalna operacija protiv sajber kriminala u kojoj je učestvovalo 90 zemalja i tom prilikom zaplenjeno je 4,4 miliona nelegalnih farmaceutskih proizvoda širom sveta, araskrinkano je 37 grupa organizovanog kriminala.

Uhapšena je 121 osoba, a ugašeno je 2.500 web stranica, društvenih mreža, online trgovina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More