“Počinjemo bitku za Tuzi i celu Crnu Goru”: Dramatično u opštini pored Podgorice, građani više ne smeju da izlaze iz kuća

(AP Photo/Francois Mori)
3,297

Stanovnici opštine Tuzi pored Podgorice dobili su nalog da ne izlaze iz svojih kuća, kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana u utorak 18 uzoraka bilo pozitivno na korona virus, od kojih su 15 iz opštine Tuzi.

“Tuzi imaju 15.000 stanovnika, ako bi se proširilo na samo 40 odsto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi obolelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i 150 najmanje umrlo. Ovo je drastična situacija. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe”, kazao je on, prenosi podgorički portal Vijesti.

Mugoša je najavio za danas istraživanje širine epidemije u tom mestu i naglasio da Tuzi moraju da shvate da je to borba za njihov život.

Istu poruku poslao je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti Milutin Simović.

“Građani Tuzi, od večeras svi u kuće bezuslovno. Počinjemo bitku za Tuzi i bitku za celu Crnu Goru”, rekao je Simović na konferenciji u utorak uveče.

“Ovo je bitka koju noćas počinjemo. Moramo je pobediti za dobro građana Tuzi i za dobro svih građana Crne Gore. Nacionalni koordinacioni tim radi danonoćno, ovo je naš sada ključni izazov i molim da ove odluke koje smo usaglasali sa predsjednikom opštine Tuzi da ih počnemo poštovati i realizovati. Svi u kuće bezuslovno. Moramo sprečiti sve ono što je velika opasnost za širenje virusa u okvirima Tuzi i van Tuzi”, rekao je Simović.

Još pet novih slučajeva u Crnoj Gori, ukupno 52

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je danas da je koronavirus potvrđen kod još pet osoba u Crnoj Gori.

“Od jučerašnjeg preseka u 18 časova, analizano je 25 uzoraka. Novi koronavirus je potvrđen kod pet osoba, dok je kod 20 osoba nalaz negativan. U Crnoj Gori sada imamo ukupno 52 inficiranih novim koronavirusom”, navodi se u saopštenju IJZ.

Kako se dodaje, pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalazi se 5.972 osoba, prenose “Vijesti”.

Miranović: Jako teška odluka za Tuzi, dostavljaćemo hranu

Pomoćnica crnogorskog ministra zdravlja i članica Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti Vesna Miranović izjavila je da je NKT doneo tesku odluku da zatvori opštinu Tuzi i istakla da će biti organizovano dostavljanje hrane građanima te opštine.

Miranović je, gostujući na RTCG, navela da je odluka da se zatvori opština doneta s ciljem da se zaštite građani opštine, objavila je crnogorska vlada na Tviteru.

“Dobro je što imamo podršku predsednika Opštine. Organizovaćemo donošenje hrane građanima”, rekla je Miranović.

Ona je dodala i da je Crna Gora imala sreću što je Institut za javno zdravlje pravovremenim akcijama uspeo da zaštiti građane i da za jedan i po mesec odloži pojavu virusa COVID 19.

Stanovnici opštine Tuzi pored Podgorice dobili su nalog da ne izlaze iz svojih kuća, kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana u utorak 18 uzoraka bilo pozitivno na korona virus, od kojih su 15 iz opštine Tuzi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More