Sve više naših građana zarobljenih u svetu stiže u Srbiju, rešen problem i sa onima u Sloveniji

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/
677

Još jedan avion Er Srbije vratio se noćas iz Pariza sa 143 putnika i dve bebe, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.

Avion A319 sleteo je na beogradski aerodrom nešto posle ponoći, objavio je aerodrom “Nikola Tesla”.

U Er Srbiji kažu da se povratak aviona iz Istanbula sa našim građanima očekuje u 12.30 sati, a oko 15 časova i avion iz Šangaja koji nosi pomoć iz Kine za našu zemlju.

Takođe, kasno popodne trebalo bi da poleti iz Beograda i avion ka Larnaki i Solunu, koji će dovesti naše građane iz Grčke.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kazao je da je jutros jedan avion poleteo za Istanbul odakle će vratiti srpske državljane, a da će iz Srbije odvesti 150 Turaka koji su hteli da se vrate u svoju zemlju.

“Tim avionom ćemo vratiti Željka Obradovića sa porodicom”, kazao je Dačić u jutarnjem programu TV Hepi dodajući da drugi sportisti, iako su ranije izražavali želju, kao i studenti, kada su čuli da treba da idu u karantin, zaključuju da im je bolje da ostanu tamo gde su.

Za vraćanje turskih državljana Srbija će od Turske dobiti, u znak zahvalnosti medicinsku zaštitnu opremu, dodao je on.

Tokom današnjeg dana drugi avion će ići u Larnaku i u povratku pokupiti putnike iz Soluna.

“Kada ovo rešimo praktično da će biti rešeno pitanje trenutne zaglavljenosti na aerodromima. Zatim ćemo videti šta ćemo još sa našim građanima u Abud Dabiju i Dohi”, rekao je Dačić, dodajući da je odluka da se leti dva puta dnevno u cilju vraćanja naših građana.

On je istakao da je država više puta slala avion po naše ljude, i da ima nekoliko kategorija koji su prioritet, a to su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se nalazili na lečenju u inostranstvu, ili ako je nekog kriza zadesila na službenom putu.

Takođe je ukazao da je nemoguće ostati ravnodušan ako ima turista koji su ostali zaglavljeni na aerodromima.

Rekao je da naši državljani, za razliku od američkih, nemaju obavezu da se javljaju ambasadi u zemljama u koje putuju, pa se ne zna koliko i gde ih ima.

“Došli smo u situaciju da se javljaju naši turisti i ljudi koji se nalaze od Perua do Tajlanda. Na Tajlandu ima 155, u Japanu 13, na Baliju ima 44, koji su se javili kada im je, verovatno, istekao aranžman”, kazao je on.

Dačić je rekao da dozvole koje Er Srbija ima za komercionalne letove ne važe i da moraju da se dobiju dozvole za humanitarne letove, a između dva leta mora proći 12 sati.

Ukazao je da je noćas krenulo i otčepljenje problema na austrijsko-mađarskoj granici Nikelsdorf.

Rekao je da će lica koja su tamo zaglavljena moći u dva navrata da krene po 200 ljudi.

Isto ako će iz Slovenije moći po dva puta ka Srbiji da krene 200 srpskih državljana.

Što se tiče građana Srbije koji su pohrlili u domovinu kada je izbila kriza u Evropi, rekao je da se uglavnom radilo o ljudima koji nemaju rešen status.

“Oni koji imaju rešen status boravka ne dolaze. To su uglavom oni koji nemaju rešen status, koji su boravili u EU na osnovu bezviznog režima i tamo radili neke poslove, a potom ostali bez posla”, objasnio je on.

Dačić je kazao da je upozoravao više puta da ne kreću na put, ali i naveo da postoji problem da EU propisuje ogromne kazne za svako prekoračenje dozvoljenog boravka bez obzira na vanredno stanje.

Preneo je da su se i Albanci sa juga Srbije javljali za pomoć pri povratku, te da je zanimljiv i jedan mejl jednog Albanca iz tog dela Srbije, koji je Generalni konzulat u Cirihu zamolio da ga vrate u “milu Srbiju”.

Takođe je ukazao da postoji i problem da među povratnicima može biti inficiranih, kao što se ispostavilo kod dva lica koja su se u BiH, preko Beograda, vratila iz Pariza.

Prvi konvoj sa Srbima kreće danas poslepodne iz Slovenije

Prvi konvoj sa srpskim državljanima, koji su danima “zarobljeni” u Sloveniji u povratku iz drugih zemalja EU, krenuće danas poslepodne ka Srbiji, saznaje Tanjug.

“Vlada Srbije i nadležne institucije su sa Slovenačkom Vladom dogovorile da prvi konvoji vozila sa našim drzavljanima ”zaglavljenim” u Sloveniji krene danas, u popodnevnim satima”, kaže sagovornik Tanjuga.

Slovenačka vlada saopštila je juče da je postigla sporazum sa Srbijom da organizuje transport za oko 400 državljana Srbije koji su ostali u Sloveniji prilikom povratka iz drugih zemalja EU.

Ambasada Srbije u Sloveniji je od početka uključena u obezbeđivanje koridora za konvoj vozila koji bi danas u popodnevnim satima trebalo da bude otvoren kroz Hrvatsku u pravcu Srbije.

Ambasadorka Srbije Zorana Vlatković obišla je srpske građane koji čekaju na konvoj, a za one kojima je to potrebno, uz pomoć grada Ljubljane obezbeđeno je prenoćište i hrana u sportskoj dvorani “Ježica” u Ljubljani.

Svi građani Srbije koji se nalaze na teritoriji Slovenije a žele da se vrate u Srbiju i imaju svoj prevoz, trebalo je da budu danas do 11 časova u sportskoj dvorani “Ježica”, objavila je ranije ambasada Srbije u Sloveniji.

“Sa tog mesta, organizovano će se krenuti ka Srbiji, u više odvojenih konvoja, isključivo privatnim vozilima građana. Dakle, nije reč o konvoju autobusa, već svako mora da ima obezbeđeno vozilo. Uglavnom je reč o ljudima koji su došli svojim autima i zbog režima na granicama u regionu ostali u Sloveniji”.

Svim osobama koje dolaze iz rizičnih zemalja u Srbiju, a u koje spada i Slovenija, biće određena mera zadržavanja u karantinu u trajanju od 28 dana.

Portparol kriznog štaba Vlade Slovenije, Jelko Kacin rekao je ranije da se radi o državljanima Srbije koji se vraćaju iz skandinavskih zemalja, zemalja Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nemaju boravišnu vizu u Sloveniji.

On je dodao i da su neki od njih zarobljeni u Sloveniji pet dana, kao i da će danas za Srbiju krenuti prvi konvoj.

Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani uputila je ranije poziv kompanijama i pojedincima da pomognu našim građanima koji su zadržani u Sloveniji, a danas je kompanija Merkator obezbedila sendviče, vodu i poslastice, kao i doručak pred put.

Svoj doprinos u hrani dali su i firma Husko, restoran Portal i restoran AS iz Ljubljane.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More