Brnabić: Uključiti najpreduzimljivije ljude da pomognu sa masovnim testiranjem

Beograd, 23. marta 2020.- Premijerka Srbije Ana Brnabic . Predsednik Aleksandar Vucic saopstio je veceras da je jos jedna osoba u Srbiji preminula usled virusa korona."Pre nesto vise od sat vremena preminula je jos jedna osoba. Rec je o osobi zenskog pola, od 60 godina, koja je preminula u KBC ''Dragisa Misovic'' i ona se zvanicno vodi kao treca žrtva virusa korona u zmelji", rekao je Vucic na pres konferenciji nakon sastanka sa lekarima iz Kine, kojem su prisustvovali i premijerka Ana Brnabic, kao i clanovi oba krizna staba. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
281

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je cilj da se “najpreduzimljiviji i najpametniji” ljudi u Srbiji uključe i pomognu u rešavanju problema masovnog testiranja na koronavirus, kako bi se sa tim započelo što pre.

“Razmatramo probleme koje imamo, pre svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rešenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje informacije”, istakla je Brnabić tokom sastanka sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova, a saopštila Vlada Srbije.

Alarmantan rast obolelih u Srbiji, ukupno 384 potvrđenih slučajeva!

 

Brnabić je kazala da očekuje da će već u četvrtak moći značajno da se poveća kapacitet za testiranje.

“Pored Instituta Torlak i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radimo na tome da se uključe i Кlinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš”, dodala je ona.

Navela je da se sa kineskim partnerima radi na tome da Srbija ima još jednu veliku laboratoriju koja može da obrađuje, kako je navela, između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Кliničkom centru Srbije.

“Prioritet nam je da u što kraćem roku imamo što više testiranja. Upravo zato nam je važno da ovde svi zajedno radimo. Zato sam kao predsednica vlade i pozvala privatni sektor da se uključi i da zajedno radimo na tome da rešimo ovaj problem na najbolji i najefikasniji način”, naglasila je ona.

Generalni direktor Inicijative “Digitalna Srbija” Nebojša Đurđević rekao je da su se članovi Inicijative, odmah nakon poziva premijerke, okupili i razmotrili više ideja kako bi se rešio problem kapaciteta za masovno testiranje.

Pojasnio je da, s obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada se može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala naprednija IT rešenja kojima bi se omogućila veća masovnost.

“Mislim da smo došli do prilično dobrih ideja i konkretnih predloga kako to može da sa ostvari. Ključni su sledeći koraci, radimo svi zajedno – privatni i javni sektor, kako bi se to implementiralo na najbolji način”, rekao je on, prenosi N1

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More