“Po snegu i vetru pešice smo krenuli ka našoj granici”!

(Istvan Filep/MTI via AP)
1,253

“Ne znam šta su očekivali oni što su došli iz inostranstva i kojima je omogućeno da uđu u Srbiju uprkos celoj ovoj situaciji, pa se sada bune zbog uslova u karantinu. Da li hotel sa pet zvezdica? Treba da budu srećni što su u svojoj zemlji. Posle svega što sam prošao, ja jesam”.

Ovako iz karantina u Subotici za „Blic“ priča Branko Kujundžić, Užičanin koji je 19. marta, u poslednji čas, uspeo da se izvuče iz Brazila pre nego što je ova zemlja pred epidemijom korona virusa zatvorila granice i stigne do Budimpešte. Posle četiri dana agonije na aerdromu u glavnom gradu Mađarske, koje je proveo sa još šestoro državljana Srbije, od ponedeljka popodne može da odahne, piše Blic.

Kujundžić, koji radi kao di-džej i bavi se muzičkom produkcijom, pre dve nedelje uživao je na Kopakabani, zaturen u udobnu ležaljku sunčao se, ispijao koktele i gledao vrele Brazilke. Danas, u montažnim kontejnerima u snegom zavejanoj, hladnoj bačkoj ravnici jede vojnički pasulj i srećan je što je tu. Ne žali se ni na šta.

“Čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči”. Njegoševim stihovima Branko opisuje kontrast koji je doživeo.

U Brazil je otputovao 5. marta, sa namerom da za Srbiju otuda krene 30. marta. Posle nekoliko dana u Rio de Žaneiru otišao je u jedan brazilski grad gde je imao zakazan nastup.

“Zbog širenja korona virusa moj nastup je otkazan. Epidemija se širila ovom zemljom pa sam morao da bežim. Sa još jednim Užičaninom, koji je trebalo da obiđe nekoliko južnoameričkih država sam 19. marta poleteo iz Ria. Na jedvite jade su nas pustili u avion za Budimpeštu, pošto smo imali karte do Beograda, a aerodrom „Nikola Tesla“ je u to vreme bio zatvoren. Dva dana kasnije Brazil je zatvorio granice”, priča Kujundžić.

Od 20. do 23. marta boravio je na aerodromu u Budimpešti. Spavao je u hladnom, nije imao gde da se tušira, kao i šestoro drugih državljana Srbije koji su tu bili i čekali da nekako krenu u svoju zemlju. Do preksinoć je postojala mogućnost da ih mađarska policija sve vrati u gradove iz kojih su doleteli u Budimpešti. U tom slučaju Branko bi morao u Pariz. Ipak, nije tako bilo.

“U ponedeljak uveče nas sedmoro smo taksijem došli do Mađarske granice. Nismo mogli da uđemo u Srbiju jer je na snazi bio policijski čas. Pošto je bilo hladno pokušali smo da se sklonimo u jednu benzinsku pumpu, ali nisu dozvoljavali da tu boravi više od dvoje ljudi. Noć smo proveli u WC-u pored pumpe. Ujutru, po snegu i vetru, smo pešice krenuli prema našoj granici. Posle šest–sedam sati čekanja na Horgošu po nas su poslali policijsku maricu i poveli nas prema Moroviću. Negde nadomak Morovića plan je promenjen, pa su nas poveli u Suboticu. Posle osam sati vožnje u marici u utorak uveče smo stigli u karantin”, prepričava Branko Kujudžić.

Stanjem u karantinu je zadovoljan. Nema sve na šta je navikao, ali ne žali se. Posle svega šta je prošao, kaže, dobro mu je i dodaje “koliko čoveku nekad treba malo da bi bio srećan”. Spava u toplom, ima struju, mogućnost da se okupa kada hoće.

“Kapacitet karatina je oko sto mesta, ali nas trenutno nema toliko. Ljudi pristižu sa svih strana. U kontejneru u kome spavamo su po dva kreveta na sprat, stolice i stočić. Jedemo šta i vojska koja brine o nama. Pružaju nam pažnju, donose sve što nam je potrebno, ne daju ništa da nam zafali. Osećam se ponosno kada vidim te ljude. Sve me ovo podseća na vojničke dane, s tim što ne nosim uniformu i ne moram da ustajem rano i sređujem krevet „na ivicu“. Napolju je obavezno nositi masku”, priča Užičanin.

Određeno mu je 28 dana karatina, mada, nada se, da bi kući mogao da krene mnogo ranije, ukoliko test pokaže da nije pozitivan na korona virus.

“Dokle traje, traje. Bitno mi je da sam u Srbiji. Kad smo stigli u karantin nismo znali šta ćemo pre – da jedemo, istuširamo se, ogrejemo, javimo se se svojima… Vreme prekraćujemo šetnjom u krugu kampa, telefoniramo, dopisujemo se sa porodicama, pratimo društvene mreže, čitamo vesti. Kuvamo kafu, onu brazilsku koju sam poneo iz Ria”, kaže Branko Kujundžić.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More