Više od tri miliona Amerikanaca ostalo bez posla!

Foto: PixaBay
809

U Sjedinjenim Državama je 2008. i 2009. otkaz dobilo 2,6 miliona Amerikanaca, a ekonomisti sada predviđaju skoro 6 puta goru situaciju.

Više od tri miliona Amerikanaca (tačnije 3,3) podnelo je prošle nedelje zahtev za dobijanje naknade za nezaposlenost, što je najveći broj ikada u jednoj nedelji, pokazuju podaci američkog Ministarstva za rad, prenosi Telegraf.

Ovo je samo jedan od prvih poražavajućih pokazatelja o ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, zbog koje život u SAD zamire brže nego što državna statistika može da isprati.

Pre samo tri nedelje, za ovu vrstu državne pomoći jedva da se prijavilo 200.000 osoba, što je bio istorijski najniži broj. Tokom pola veka, od kada se u državi prati evidencija o prijavama za primanje naknade za nezaposlenost, najveći skor podnetih zahteva u jednoj nedelji – bio je ispod 700.000. To je bilo 1982.

Ben Herzon, izvršni direktor IHS Markita, firme za poslovne podatke i analitiku, upozorava da bi najgore tek moglo da usledi, dodajući da očekuje sličan broj sledećeg četvrtka, kada Ministarstvo rada bude objavilo novi nedeljni izveštaj o prijavama za naknadu na osnovu nezaposlenosti.

Ekonomisti tvrde da će u narednim nedeljama bez posla ostati milioni Amerikanaca, odnosno oko 14 miliona do leta ove godine. Takođe predviđaju da bi američka ekonomija u drugom kvartalu mogla da potone u recesiju.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More