Nemačka razmatra nacionalizaciju kompanija za vreme pandemije!

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
220

Nemačka namerava na duži rok profitirati od prodaje udela u kompanijama koje će nacionalizovati za vreme epidemije kako bi osigurala njihov opstanak, izjavio je u četvrtak nemački ministar finansija Olaf Šolc, a prenosi portal SEEbiz.

Najveća evropska privreda sigurno će zbog pandemije zapasti u recesiju, a vlada kancelarke Angele Merkel najavila je mere kako bi ublažila uticaj na radnike i kompanije. Mere uključuju i kupovinu udela u firmama kako bi ih zaštitili, piše Blic.

Ministar finansija ističe da država ne želi da zadrži udele duže nego što je potrebno i da će ograničiti akvizicije za najekstremnije slučajeve.

“Kad se situacija normalizuje, prodaćemo ih. Očekujemo da će ekonomsko oživljavanje biti toliko snažno da ćemo ih delom prodati uz dobit i time pokriti gubitke na drugim područjima“, rekao je.

“Druga su mogućnost korporativne obveznice koje fondovi mogu preuzeti kako bi podržali kompanije i preduzeća“, dodao je Šolc.

Donji dom nemačkog parlamenta usvojio je u sredu ogromni paket podsticaja, suspendovavši ustavnu odredbu koja zabranjuje zaduživanje.

Paket uključuje 100 milijardi evra za fond koji će moći direktno kupovati udele u kompanijama i isti iznos kredita razvojne banke KfW za kompanije pogođene epidemijom.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More