Poziv sa Svete Gore: Večeras zajednička molitva sa Svetogorcima za izbavljenje od pandemije korona virusa

Foto: Naši u svetu/Hilandar
13,110

Vernicima širom sveta upućena je molba sa Atosa da se večeras u 19 sati po srednjoevropskom vremenu, u isto vreme pomole za izbavljenje celog ljudskog roda od pandemije korona virusa.

Po blagoslovu svetogorskih otaca na Svetoj Gori će se služiti bdenije u čast Svetom sveštomučeniku Haralampiju.

– Pozivamo vas da svi u svojim domovina u to vreme pročitamo Akatist i molitvu Svetom Haralampiju i tako saborno uznesemo molitve ovom velikom Božijem ugodniku za izbavljenje celog ljudskog roda od aktuelne pandemije – navodi se na Fejsbuk stranici Prijatelji manastira Hilandar.

Gepostet von Пријатељи манастира Хиландара am Dienstag, 24. März 2020

Sveti Haralampije je Svetu Goru već jednom izbavio od epidemije kuge.

– Zbog tog čudesnog izbavljenja svake godine u Protatu za praznik Sv. Haralampija se služi bdenije, a u svim svetogorskim obiteljima se svakodnevno njegovo ime pominje u otpustu – navodi se u pozivu sa Svete Gore.

MOLITVA SVETOM SVEŠTENOMUČENIKU HARALAMPIJU

O, predivni sveštenomučeniče Haralampije, mukotrpniče nesavladani, svešteniče Božji koji vasceli svet zastupaš. Pogledaj na moljenje nas koji poštujemo svešteni spomen tvoj, izmoli nam od Gospoda Boga oproštaj grehova naših, da se ne razgnevi na nas do kraja, što sagrešismo i nedostojni se milosrđa Njegovog pokazasmo. Moli se Gospodu Bogu da nispošlje mir na gradove i sela naša, da nas izbavi od najezde tuđinaca, međusobne borbe i svakog razdora i nereda. Utvrdi, sveštenomučeniče, veru i blagočešće u svim čedima pravoslavne Crkve hrišćanske, i moli se da nas izbavi Gospod Bog od jeresi, raskola i svakoga sujeverja. O, milosrdni mučeniče, moli se Gospodu za nas, da nas sačuva od gladi i svake bolesti, i da nam podari izobilje plodova zemaljskih, i umnoženje stoke potrebne ljudima i svega što nam je na korist a ponajviše da se udostojimo, molitvama tvojim, Carstva Nebeskog Hrista Boga našega, Kome priliči čast i poklonjenje, sa Bespočetnim Ocem Njegovim i Presvetim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ovde možete pronaći tekst Akatista i molitve.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More