Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO

Foto/Wikipedia
145

Severna Makedonija zvanično je danas postala 30. članica NATO saveza pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u americkom Stejt departmentu.

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Severne Makedonije u februaru 2019. godine nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

“Severna Makedonija je sada deo porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbedniji zajedno”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Zastava Severne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sedištu Alijanse u Briselu i još dve komande u ponedeljak, 30. marta, prenosi AP.

S obzirom na epidemiju korona virusa u svetu, makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obeleži taj događaj kako treba.

“Ali ovo je istorijski uspeh koji posle tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbednost i garantuje budućnost”, rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Severne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su “vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i benefite članstva”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More