Italija više ne peva! Plaše se i gladi, građani ne veruju u zvanične brojke umrlih! (FOTO+VIDEO)

Foto/Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP
1,734

Prema najnovijim podacima u Italiji je danas preminulo 969 osoba od korona virusa, tako da je ukupan broj umrlih premašio 10.000.

Registrovano je 5.974 novih obolelih, pa je ukupan broj zaraženih virusom KOVID-19 u Italiji 92.472, navodi agencija ANSA.


Tanjug u Italiji: Nema pesme sa balkona,strahuje se iod gladi

Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Italiji: juce je 9950 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon pocetka epidemije u Italiji je registrovano ukupno 86. 498 zarazenih, pa je po broju pozitivnih na koronavirus Italija je premasila ukupan broj oboljelih u Kini.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije koronavirusa u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih deset puta vecih od broja koji se zvanično saopstava na dnevnim konferencijama za medije, i da on dostiže cifru od oko 600 hiljada. Niko ne krije podatke, vec Civilna zastita raspolaze i saopštava brojeve samo na osnovu broja onih koji su testirani na virus.

Mesec i po dana od pocetka epidemije i restriktivnih mjera, generalno raspolozenje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona i u 18h vise niko ne izlazi kako bi pesmom rasterivao strah.

Foto: Tanjug/ Claudio Furlan/LaPresse via AP

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a popruka je da se “strah pretvorio u ljutnju”.

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributori hrane povecali cijene.

“Gladni smo “, sve cesce se cuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para,.Neko od njih plače, neko šapuce, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima a da ne plate.

“Nisam ja kriv što sam zaključan u kući, sto sam ostao bez posla. Ako Italijani više nemaju novca za prehranu svoje đece, napast će supermarkete kako bi dobili hranu. Oni će napraviti revoluciju” poručuje jedan ljutiti građanin u videu koji se vrlo brzo prisirio drustvenim mrezama.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokusale da izađu a da ne plate. Intervenisala je policija.

“Pitajte ih sada zasto vise ne pjevaju sa balkona”, porucuje novinar koji je izvestavao o incidentu.

Protesti za sada jos nisu masovni, ali je jasno da ce drzava ubrzo morati i ovome povesti racuna. Mere koje su do sada donesene za ublazavanje ekonmske strane krize kasne.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Antonio Calanni

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zarazenih (a ne testiranih) moze se objasniti cinjenica zasto je u Italiji, prema zvnicnim podacima, smrtnost od koronavirusa tako visoka – 24. marta 2020. godine, smrtnost je bila je blizu 10% u Italiji, dok je u drugim zemljama između 1 i dva procenta, u Kini je smrtnost bila 4%, a Njemačkoj tek 0,5%.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produzava za najmanje jos dve sedmice po prestanku sadasnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

“Epidemija je usporila svoj put, ali čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin na mnogo duži period, poručili su predsednici dve najvaznije drzavne zdravstvene institucije Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusaferro i Visokog Zdravstvenog Vijeca, Franco Locatelli.

Strucnjaci upozoravaju da će možda trebati sedmice, a moguce i nekoliko mjeseci kako bi se vratilo u normalan život.

“Sa matematičkog stanovišta moguće je verovati da ce epidemija koronavirusa biti zaustavljena samo kad je vrijednost R0 (nula-nula, indeks zaraznosti) manja od 1. To znači da će biti potrebno doći do trenutka kada svaki zaraženi pojedinac ne zarazi ni jednu drugu osobu. I ovo je već dovoljno da shvatimo koliko dug put još može biti”, kaze Franco Locatelli.

Po drugi put od kako je pocela epidemija koronavirusa naciji se obratio Italijanski predsjednik Sergio Matarella .


Prvo se zahvalio onima koji su u “ovoj tuznoj stranici nase istorije” u prvom redu borbe protiv epidemije: zdravstvenim radnicima, lekarima, medicinskim sestrama, službama za provođenje zakona. Pozvao je stanovnistvo na „koheziju i socijalno jedinstvo“.

A od Evrope, zatražio je “solidarnost” u ovim dramaticnim uslovima sa kojima se suocava nas kontinent.

“Nadam se da ce svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Europi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su daljnje zajedničke inicijative, sto pre prevazici stare sheme koje se sada, nisu dovoljne niti adekvatne”, porucio je predsednik Matarella.

Velike simpatije javnosti izazvao je nezvanicni dio snimljene poruke. Naime neko iz ekipe predsjednika je primetio da mu čuperak kose strsi, na sto je Matarella odgovorio da i on, kao i drugi, u ovoj situaciji ne može kod svog frizera.


Stručnjaci: Mere u Italiji na snazi barem do kraja aprila

Situacija u Italiji sa epidemijom korona virusom i dalje je veoma ozbiljna, zbog čega bi mere karantina uvedene na celoj teritoriji zemlje u cilju sprečavanja širenja virusa mogle biti na snazi barem do kraja aprila, ocenili su italijanski stručnjaci.

Naučnici su to saopštili pošto je bivši premijer Italije Mateo Renci zatražio “plan za ponovno otvaranje”, i to, kako je kazao, “odmah”, rekavši da “fabrike moraju biti ponovo otvorene pre (rimokatoličkog) Uskrsa (12. aprila), a zatim i sve ostalo”.

Italija, gde je do sada zabeleženo više od 80.000 slučajeva zaraženih i 9.000 umrlih od korona virusa, najviše u Evropi, uvela je drastične mere karantina, uz sve oštrije kazne za prekršioce.


“Za obustavljanje mera izolacije i za otvaranje kompanija i škola, još je rano“, rekao je danas virusolog, profesor Univerziteta u Milanu Fabricio Preljiasko za italijansku agenciju Ansa, ocenivši da je “realno čekati barem do kraja aprila“.

Prema njegovim rečima, u Italiji neće doći do “jedinstvenog vrhunca“ epidemije virusa korona, već da će najverovatnije do toga doći u više navrata u različitim delovima zemlje i da su zbog toga “najefikasnije oružje ostanak u izolaciji i restriktivne mere“.

Profesor milanskog Univerziteta Vita-Salute San Rafaele, virusolog Roberto Burioni saglasan je da treba početi sa razmišljanjem o “oporavku života” građana Italije, koji “ne mogu ostati kod kuće zauvek”, ali je istakao da je situacija i dalje veoma ozbiljna i da je “neralno da se radi na projetku ponovnog otvaranja u skorije vreme”.

“Za sada morate ostati u svojim domovima, u suprotnom žrtve koje smo podneli biće uzaludne”, naveo je Buroni na Fejsbuku.

Pooštrene mere karantina u Italiji na snazi su od 11. marta, a očekuje se da će ova sedmica biti ključna za rezultate.

“Ova nedelja i nekoliko dana nakon toga su odlučujući, pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže, a nekoliko dana kasnije i broj smrtnih slučajeva”, izjavio je u četvrtak pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Gvera za italijanski radio Kapital.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More