Sveti arhijerejski sinod: Poštujemo preporuke, liturgije ne prestaju

Foto/Wikipedia
170

Srpska pravoslavna crkva će primeniti sve preporuke, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se, radi suzbijanja koronavirusa, verski obredi na otvorenom i u verskim prostorima vrše bez prisustva vernika. Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga živoga, piše u saopštenju.

Precizira se da to konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika).

“Pozivamo sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku”, stoji u saopštenju.

“Ponavljamo: rizik nije sveto pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i ‘na isceljenje duše i tela’) već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja”, dodaje se.

Sinod vernicima blagosilja da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

“Ostala činodejstva, naročito svetu tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih”, navodi Sinod.

U saopštenju se posebno napominje da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savešću i pred bližnjima za nepoštovanje mere samoizolacije.

“Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod”, zaključuje Sinod.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More