“Evropo, UPOMOĆ”! Španija i Italija očajnički mole za pomoć EU! Situacija izmiče kontroli!

(AP Photo/Felipe Dana)
614

Španija i Italija zatražile su veću evropsku pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa koja se pretvorila u najtežu krizu na kontinentu od Drugog svetskog rata.

“Evropa mora pokazati da je sposobna da odgovori. Boriću se do poslednje kapi znoja, do poslednjeg grama energije, da dobijem snažan evropski odgovor”, rekao je u subotu uveče italijanski premijer Đuzepe Konte.

Španija, Italija, Francuska i šest drugih članica EU zatražile su od Unije da podele teret evropskog duga, nazvanog koronabonds, kako bi se pomoglo u borbi protiv virusa. Ali ideja je naišla na otpor ostalih članica, predvođenih Nemačkom i Holandijom, prenosi Blic.

Broj žrtava u Španiji i Italiji dostigao skoro 17.000

Žrtve u obe zemlje čine više od polovine svetskog broja umrlih od Covid-19. I jedna i druga na dnevnom nivou beleže više od 800 smrtnih slučajeva.

Poslednji podaci za Italiju kažu da je od korona virusa preminulo više od 10.000 ljudi, dok je broj zaraženih premašio 92.000. U Španiji broj smtrnih slučajeva veći od 6.600, dok je zaraženih više od 78.000.

Iako ove brojke deluju dramatično, stavarno stanje je možda još gore, piše “Gardijan”, s obzirom dazemlje poput Francuske i Italije ne ubrajaju među žrtve korone preminule u staračkim domovima ili kućama, već isključivo u bolnicma.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More