Italija: Epidemija usporava, brinu ekonomske posledice

Foto/Tanjug/ Cecilia Fabiano/LaPresse via AP
303

Tri sedmice nakon uvođenja karantina uprkos tragičnom bilans u od 889 novopreminulih juče rast epidemije Covid-19 u Italiji se usporava , opada broj hospitalizovanih i teskih pacijenata koji se moraju smestiti u odelenja intenzivne nege,smanjuje se broj zarazenih i u Milanu, Bergamu i opstini Codognano, koja je bila epicerntar zaraze, ali strah od ekonomskih posledica raste.

Vlada je usvojila hitne mere za saniranje siromaštva koje se siri kao posledica mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Epidemiolozi koji su već dva puta najavljivali da ce naredne sedmice epidemija u Italiji, gde je sada 92 hiljade zaraženih, dostići vrhunac, jer se zarazi širi sporije i što je veoma važno, linearno, a ne eksponencijalno kao na početku epidemije.

Zabeleženo je gotovo hiljadu manje osoba zarazenih koronavirusom. To je rezultat koji se odnosi na osobe koje su testirane. Poslednjih dana testiranje na Covid19 je masovno, oko 5000 osoba dnevno se proverava.

Popravlja se stanje i u regiji Lombardija koja je najteže pogođena epidemijom.

Samo 15 pacijenata je primljeno u jednom danu na bolničko lečenje od koronavirusa, a 27 stavljeno na ođeljenje intenzivne njege, naspram broja hospitalizovanih koji se predhodnih sedmica izrazavao u desetinama hiljada.

Broj onih koji su ozdravili je trostruko veći, samo u jednom danu.

“Da nismo preduzeli i striktno se pridržavali mera karantina, brojevi bi bili mnogo veći, a neke bolnice bi bile u znatno tešoj situaciji nego sto su danas”, izjavio je sef civilne zaštite Angelo Borrelli, koji je i sam bio kratko vreme u izolaciji zbog blago povišene temperature.

Premijer Giuseppe Conte je potvrdio da ce se karantin produžiti, zatvaranje i zabrana kretanja ostaju na snazi i dalje, a restriktivne mere će se ukidati postepeno, zavisno od situacije, da se ne bi ugrozili rezultati koji su do sada ostvareni u suzbijanju širenja koronavirusa.

Uvode se i pojačane mere kontrole na granicama, svi koji ulaze u Ialijiu moraće da ispune formulare, potvde da nisu zaraženi, a svima će na granici biti merena temperatura.

Vlada je usvojila hitne mere za saniranje siromaštva koje se širi kao posledica mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Opštinama gde je situacija najteža hitno će biti upućeno 4,3 milijarde eura, novac će biti podeljen i ljudima i porodicama koji nemaju novac za hranu i drugu neophodnu robu.

Pored toga 400 miliona evra iz fondova Civilne zaštite će biti posebno distribuirano kroz bonove za kupovanje ili direktnom isporukom hrane i lekova kući.

Premijer je apelovao na lance velikih trgovina da dodaju popust od 5-10% onima koji kupuju vaučere.

Ova mera je vec bila predviđena, ali je usvojena po hitnom postupku, nakon sto su zabeleženi, za sada ograničeni, neredi na jugu Italije, ljudi su pokušavali da uzmu hranu iz samoposluga a da ne plate.

Strahuje se da će se socijalno nezadovoljstvo, za sada vidljivo na siromašnijem jugu Italije, proširiti i na druge delove zemlje, a verovatnoća da se to dogodi raste sa karantinom i zatvaranjem fabrika.

“Ljutnja se penje na sever”, rekla je potpredsednica Konfindustrije  Licia Mattioli, misleći kako će se socijalno nezadovoljstvo sa juga zemlje proširiti i na njen severni deo.

“Nećemo moći dugo izdrzati sa fabrikama koje su zatvorene. Što pre otključamo proizvodne pogone, biće bolje. Suočeni smo sa vanrednom zdravstvenom situacijom, ali tek smo na početku socijalne. I budite oprezni, to nisu dva paralelna procesa, u smislu da se prvo završi jedan (epidemija), pa počne drugi. Kriza ekonomska se svakim danom produbljuje sve više i može biti jos teže ako nema adekvatnih odgovora, a znaci socijalnog lošeg stanja već su vidljivi”, upozorila je Licia Mattioli.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More