Najveći svetski proizvođač rukavica upozorava na nestašicu

Foto/Pixabay
83

Malezijska korporacija Top Glav (Glove), koja proizvodi jednu od svakih pet rukavica na globalnom nivou, upozorava na moguću nestašicu te zaštitne opreme jer skok tražnje iz Evrope i Sjedinjenih Država zbog brzog širenja korona virusa prevazilazi proizvodne kapacitete te kompanije.

Izvršni predsednik korporacije, Lim Ve Čai, rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters da je firma produžila rokove isporuke kako bi “Izašla na kraj” sa uzletom potražnje.

On je naveo da su narudžbe primljene u poslednjih nekoliko nedelja, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država, skoro duplo veće od proizvodnih kapaciteta kompanije.

Top Glav, kako je dodao, može da proizvodi 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume dnevno.

“Neki kupci panično naručuju – obično su naručivali 10 kontejnera mesečno a sada su ođednom povećali na 20 kontejnera. Definitivno postoji nestašica. Oni naručuju 100 odsto više, a mi možemo da povećamo proizvodnju samo 20 posto, tako da fali oko 50 do 80 procenata da se podmire zahtevi”, rekao je Lim.

Ovaj ogroman zamajac kupovina mogao bi da potraje još tri meseca, ali se očekuje da će narudžbine ostati velike i do devet meseci, čak iako je potražnja na azijskim tržištima počela polako da usporava, ocenio je on.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila u petak da “hronična globalna nestašica lične zaštitne opreme” predstavlja jednu od najvećih pretnji u borbi za suzbijanje širenja koronavirusa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More