Akademik Simović: Da ostanemo narod ili da postanemo ovce

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS3
322

BEOGRAD – Ako se nađemo u situaciji da ono što je vlast izabrala za nas prihvatimo kao svoj izbor, moramo da budemo svesni da smo dovedeni u situaciju da biramo hoćemo li da ostanemo narod ili da postanemo ovce, ocenio je u intervjuu  za NIN akademik Ljubomir Simović.

Simović navodi da nije učestvovao u građanskim protestima jer to više nije za njegove godine, ali bi razloge za njihovo održavanje formulisao kao “želju da naš brod isplovi na otvoreno more, a ne da potone na dno akvarijuma”.

Poruku predsednika Aleksandra Vučića da mogu da ga pobede samo na izborima, Simović naziva ciničnom jer se izbori održavaju “po njegovim pravilima i uslovima”.

“Na taj način, ako bi sam pisao i kontrolisao pravila igre, on bi mogao da postane i prvak sveta, u čemu god hoće. I u fudbalu. I u boksu, ako bi njegovog protivnika u ringu njegova pravila obavezivala da se bori vezanih ruku i očiju”, rekao je Sinović.

Simović je naveo da je Vučić “izjavom da ne bi prihvatio zahtev ni pet miliona građana, praktično priznao da je predsednik samo onih koji su za njega glasali”.

“A već se zna da je on predsednik države u kojoj ljudi sa fantomkama, i sa bagerima bez registarskih tablica, uz prethodno obezbeđeno odsustvo policije i isključenje struje u kvartu, ruše nepoželjne objekte u Savamali”, rekao je Simović.

On je rekao i da se “odavno zna da ima vladara koji misle da vlast nije vlast ako nije apsolutna, ako im ne da pravo da menjaju države, narode, jezike, istoriju, geografiju, klimu, prošlost, pa i samu budućnost”.

Na pitanje da li mu deluje razumno učešće na izborima pod ovim uslovima zastrašivanja, medijske blokade i ostalih metoda koji isključuju slobodne izbore, Simović je rekao da “naravno da nije razumno”.

“Ali nam ni beli listići nisu pomogli”, naveo je Simović.

Simović je ocenio da su izložbe karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića “onemogućene na huliganski način”.

“Vlast, očigledno, ne bira sredstava, a to je znak panike. I opravdanog straha. Karikature su nepotkupljiva ogledala”, rekao je Simović.

Simović je kritikovao i poteze ministra inostranih poslova Srbije koji je govorio da kosovski Albanci sede po hodnicima UN na hoklicama.

Kosovski Albanci ne sede na hoklicama, oni sede u krilu Donalda Trampa. A dok naš režim sedi između dve stolice i dok mi gubimo vreme koje nemamo, stvari će se dovijati onako kako drugi hoće, rekao je Simović.

Izvor
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More