“Neizmerno je teško opisati bol koji ostaje u srcima”, srpske eparhije opraštaju se od vladike Milutina (FOTO, VIDEO)

Foto: Fejsbuk stranica Metropolitanate of Australia and New Zealand SOC
350

“Sa tugom i velikim bolom u srcu obaveštavamo sve naše verne o upokojenju nekadašnjeg Arhipastira ovih bogomspasavanih prostora, Episkopa valjevskog G.Milutina. Bog da mu dušu prosti i Carstvo nebesko daruje”, objavila je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici Mitropolija Australije i Novog Zelanda SOC.

Povodom smrti svog duhovnog oca i brata, svim vernicima obratilo se  i Njegovo Preosveštenstvo Episkop G.Siluan.

“Dragi oci, prebodobno monaštvo, dragi vernici naši, eparhiotisti naše crkve na petom kontinentu evo obraćam vam se sa velikim bolom u srcu, obaveštavajući vas o upokojenju velikog jerarha crkve Hristove, našeg novijeg vremena, našeg voljenog i dragog duhovnog oca vladike valjevskog Milutina koji je službovao i na ovim prostorimam gde se naš narod nalazi i gde ga je Gospod Bog nastanio apostolstvujući i nastavljajući trud i rad svojih prethodnika kako ovde tako i u bogospasenoj eparhiji valjevskoj.

Neizmerno je teško opisati koji bol ostaje u srcima svih nas koji su poznavali njega. Bol ne za time što vladika valjevski danas odlazi svom voljenom Gospodu nego bola za time što smo izgubili jednog velikog svedoka i svetila istine ovde na zemlji.

Ujedno želim da izrazim i saučešće sveštenstvu i monaštvu i blagočestivom narodu mnogo mi voljene i drage eparhije valjevske. Primite saučešće i držite u molitvama Vašeg duhovnog oca koji vas je vodio, koji vas je učio samo jednom i najvažnijem putu a to je putu Bogočoveka Hrista. Taj put je živeo, taj put je najpre propovedao svojim životom a zatim i svojim besedama i svojim smirenjem, ljubavlju i zagrljajem u kome smo se svi nalazili.

Bog dušu da mu prosti i carstvo nebesko da mu darije. Amin”, besedio je Episkop G. Siluan.

Da podsetimo vladika valjevski Milutin rođen je u selu Mijači kod Valjeva, ustoličen je septembra 2006. godine, a sa samo 14 godina postao je iskušenik u manastiru Kaona. Njegovu posvećenost Bogu najbolje opisuje njegov skroman način života koji je vodio u blagosti i smirenju.

Njegov školski drug protojerej stavrofor Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice rekao je za njega da je bio “predodređen za Službu božiju, kojoj je posvetio ceo svoj život” i “od svih po posvećenosti u veri najbliži Bogu”.

Preminuo episkop valjevski Milutin, bio pozitivan na koronavirus

Srpska Pravoslavna crkva takođe je iskazala na svom zvaničnom sajtu tugu i bol zbog odlaska im voljenog duhovnog oca. Saopštenje sa sajta SPC prenosimo u celosti:

“Sa velikom tugom i verom u vaskrsenje u Carstvu nebeskom, obaveštavamo javnost da se u protekloj noći u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu, upokojio naš dragi duhovni otac, Preosvećeni Episkop valjevski G. Milutin, posle kraće bolesti izazvane korona virusom. Neka mu Gospod podari Carstvo nebesko i večan pokoj”!, navodi se u saopštenju SPC.

SPC je takođe objavila da će datum i vreme sahrane biti naknadno objavljeni.

“Usnuo u Gospodu Episkop valjevski G.Milutin”, sa velikom tugom i verom u vaskrsenje u Carstvu nebeskom srpska pravoslavna eparhija valjevska ispratila je svog vladiku.

Foto: Eparhija valjevska
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More