“Ne dolazite u crkve!” Snažna poruka patrijarha Kirila pravoslavcima

Foto: Wikipediia
295

Patrijarh moskovski Kiril zamolio je vernike da ne posećuju crkve i hramove tokom epidemije smrtonosnog korona virusa.

Patrijarh je, služeći u nedelju liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, zamolio ljude da ne dolaze u crkvu, piše Telegraf.

“Apelujem na vas, dragi moji, da sve dok ne dobijete blagoslov patrijarha, ne dolazite u crkvu”, rekao je Kiril.

Njegova svetost je podsetila na preporuku vlasti koje su pozvale sve stanovnike da ostanu kod kuće. On je i citirao jednu pravoslavnu vernicu iz Italije koja mu je pisala.

“Mislili smo da neće biti zaraženih u Rimu. Danas ostajemo kod kuće, a mrtvačnice, pa čak i stadioni prepuni su leševa i kovčega. Čak nismo u stanju ni da ih spalimo. Ljudi umiru onako kako mogu umirati samo tokom najgore pandemije”, citirao je patrijarh reči vernice.

Kao religijski primer osami patrijarh moskovski je naveo delo prepodobne Marije Egipćanke, koja je poštovana kao zaštitnica pokajnika i koja je 47 godina provela u pustinji da bi okajala svoje grehe.

“Nadajmo se da će njen primer žrtvovanja poslužiti da shvatimo značaj osame u našim pustinjama, našim domovima. Učinimo isto delo kao i Marija Egipćanka”, pozvao je patrijarh vernike.

Podsetimo, episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More