Predsednik Čajetine dobitnik izmišljene nagrade (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
523

BEOGRAD – Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović krajem septembra dobio je priznanje Akademske unije Oksforda kao „Inovativni menadžer godine“, a kako prenosi „Blic“, u pitanju je organizacija kod koje se nagrada može kupiti po ceni od 3.000 funti.

Kako navodi list, samom nagradom, kojom je i opština Čajetina nominovana kao jedna od onih koja ima najbolje uslove za razvoj turizma, se svojevremeno pohvalio i njen dobitnik Stamatović, sve dok se nisu pojavili „oni koji sreću kvare“.

U ovom slučaju to je najpre britanski „Tajms“, a zatim i veliki broj britanskih medija koji su preneli njihov tekst o spornoj organizaciji i nagradama koja, osim imena, sa prestižnom obrazovnom institucijom – univerzitetom Oksford, nema apsolutno ništa.

„Možemo da potvrdimo da Evropska poslovna skupština nije povezana ni na jedan način sa sa Univerzitetom u Oksfordu. Nemamo dalje komentare o ovoj kompaniji“, naveli su pre mesec dana sa Univerziteta, preneo je britanski „Telegraf“.

Pre nekoliko godina ovu nagradu je dodeljivala upravo Evropska poslovna skupština (EBA), danas preimenovana u Akademska unija Oksforda, a zapravo je reč o istoj stvari sa drugim imenom.

Kako „Telegraf“ piše, EBA nema nikakve veze sa univerzitetom Oksford, ali koristi Okfordovo ime, kao i fotografije oksfordskih koledža u svom reklamnom materijalu, kako bi prodali izmišljene nagrade kao što su „The International Socrates Award“ i „The Queen Victoria Commemoration“, od kojih svaka košta po 9.300 funti.

O tome je za ovaj medij govorio jedan bivši zaposleni, koji je objasnio da EBA šalje elektronske poruke privrednicima i bogatim pojedincima u zemljama u razvoju, čestitajući im na nominaciji za nagradu. Od onih koji izraze interesovanje, zatim zatraže da plate po nekoliko hiljada funti za jednostavnu „plati pa igraj“ nagradu, nakon čega ih pozivaju na ceremoniju dodele nagrada u Oksfordskoj hali, navodi ovaj list, a prenosi „Blic“.

Prema njihovim saznanjima, tim biznisom upravljaju otac i sin iz Ukrajine i Oksforda. „Početna cena“ nagrada je od 3.000 funti.

Međutim, ako je u to uključen „VIP paket“, pa intervju „jedan na jedan“ i još štošta, ona u finalu košta više od 9.000 funti. Nagrade dodeljuje bivši predavač na Univerzitetu Oksford Bruks Džon Neting, ali i Ivan Savov, sin osnivača EBA Antona Savova.

Tako se predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović našao u društvu predstavnika Dumpong Rural banke iz Gane, Phongsavanh banke iz Laosa, nigerijske kompanije za pomorsku sigurnost, pa jednog bugarskog rudnika, ali i pojedinaca iz Srbije i okruženja. Svi oni su osvojili neku od nagrada koje dodeljuje EBA.

Kako je svojevremeno pisao Centar za istraživačko novinarstvo, dobitnici ove nagrade su bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Grad Beograd, zatim privatni univerziteti „Apeiron“ iz Banjaluke, Internacionalni Univerzitet Travnik, kao i Mikrokreditna fondacija „Prizma“ iz Sarajeva.

Nagradu su dobili i Miroslav Bogičević, vlasnik šabačke kompanije „Farmakom MB“, „Delta Petrol“ iz Kladova, „Ekoterm 2001“ iz Kragujevca, Visoka poslovna škola u Novom Sadu i njen direktor Radovan Tomić, kao i nekadašnji „Megatrend univerzitet“ (danas Džon Nezbit) iz Beograda i njegov osnivać Mića Jovanović, i to čak dva puta.

EBA je inače, navodi „Telegraf“, angažovao nekoliko istaknutih britanskih političara i akademika u pokušaju da podigne kredibilitet poslovanja ove ustanove, poput lorda Jonsa od Birmingema, bivšeg generalnog direktora Konfederacije britanske industrije i ministra trgovine.

Takođe, navodi se da za sa sve te svečane ceremonije zakupljuju državne sale i prostori, kako bi se stvorio utisak visoke prestižnosti i da je zaista reč o nečemu što ima veze sa Univerzitetom Oksford.

Inače, Poslovni model EBA nije nezakonit jer, za razliku od univerziteta koji moraju biti akreditovani za dodeljivanje diploma, ne postoji zakon koji bi sprečio kompanije da dodeljuju ovakve nejasno definisane nagrade, prenosi „Blic“.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More