Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije filmovi za besplatno gledanje

Youtube printscreene Filmski centar Srbije
136

Filmski centar Srbije (FCS), na svom novopokrenutom youtube kanalu posvećenom domaćoj kinematografiji, tokom prethodnih dana je objavio sedam novih filmova za besplatno gledanje: “Lav s onoga svijeta” Marka Cvejića, “Kosmonaut lutalica” i “Kako je nastao Ljiljan” Marije Milanović Lazarevski, “Izlaz u slučaju opasnosti” Vladimira Tagića, “Smrt majke Jugovića” Mihaila Dragaša, “Viljuška puna ljubavi” Milice Jovčić i Aleksandre Milenković, i “Gagarin i Ja” Mihajla Jeftića, saopštili su iz FCS.

“Pre 12 dana pokrenuli smo youtube kanal, pre svega sa idejom da predstavimo različite formate, poput kratkometražnog, dokumentarnog i animiranog filma. U ovom trenutku pred gledaocima je više od 20 ostvarenja, a okvirni plan je da se svakog dana pojavi po još jedan novi film. Raduje me informacija da je naš kanal za ovako kratko vreme počelo da prati više od 6.500 ljudi, sa preko 40.000 pregleda”, kazao je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i dodao da je to iznad svakog očekivanja.

“To znači da publika za ove, ne toliko zastupljene filmove, postoji. Ovo je i način na koji se razvija publika, ali motivišu i autori. Ideja je da uskoro počnemo i sa postavljanjem po jednog kratkog filma nedeljno naših proslavljenih autora”, izjavio dodao je Matić.

“Lav s onoga svijeta” je dokumentarna priča o Lavu Geršmanu, savremenom svecu, proroku moderne Srbije, ideološkom i moralnom emigrantu, cirkuzantu i zabavljaču.

„Kosmonaut lutalica“ donosi pseudo-dokumentarnu priču o prvom živom biću u kosmosu – psu Lajki.

Drugi film Marije Milanović Lazarevski, šestominutna animacija “Kako je nastao ljiljan”, donosi tragičnu priču o ljubavi ispričanu u odrazu prirode, a inspirisan je čuvenom pesmom “Ofelija” Artura Remboa.

Kratki igrani film “Izlaz u slučaju opasnosti” prati nekoliko likova, u čijim pričama obične i nepovezane situacije otkrivaju apsurdni mehanizam naše svakodnevnice.

Kratki animirani film “Smrt majke Jugovića” (2019) traje 14 minuta i predstavlja adaptaciju istoimene srpske epske pesme.

“Viljuška puna ljubavi” (2012) je lou-faj dokumentarac o bendovima Repetitor, Stuttgart Online, Goribor, Pionir 10 i Kriške.

„Gagarin i ja“ je osmominutni igrani film o devetogodišnjem Ivanu, njegovom hrčku i Juriju Gagarinu.

U ovom trenutku osnovni naglasak je na filmovima koji su nastali uz podršku upravo FCS-a, ali Filmski centar Srbije obaveštava sve producente da im stoji na raspolaganju da ovim putem ka široj publici plasira njihove i novije i starije filmove.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More