Episkop valjevski Milutin sahranjen danas u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu (FOTO)

Foto: Epahija valjevska
492

Episkop valjevski Milutin, koji je preminuo pre dva dana, sahranjen je danas u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Sa blagoslovom njegove Svetosti patrijarha Irineja, liturgiju je služio episkop remezijanski i vikar patrijarha Irineja, Stefan, a opelo episkop Stefan i episkop mohački Isihije, uz sasluživanje malobrojnog monaštva i sveštensta usled vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa. Večan spomen episkopu Milutinu, saopšteno je na portalu eparhijavaljevska.rs.

Foto: Eparhija valjevska

Episkop valjevski Milutin preminuo je pre dva dana u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus.

Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske, vladika Milutin ustoličen je septembra 2006. godine. Rođen je u selu Mijači nadomak Valjeva, a sa 14 godina postao je iskušenik u manastiru Kaona. Od tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana, 1963. godine dobio je monaški postrig u manastiru Petkovica i ime Milutin. Završio je dvogodišnju monašku školu u manastiru Ostrig, a potom je u Kaoni postao namesnik i paroh.

Foto: Epahija valjevska

Završio je srednju školu u Bogosloviji “Sveti Sava” u Beogradu. Nakon završene prve godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu otišao je u SAD, na PBF “Sveti Sava” u Libertvilu, gde je diplomirao, a onda se vratio u Kaonu, za nastojatelja manastira, i zajedno s bratsvom doprineo svelikom napretku svetinje.

Foto: Eparhija valjevska

Episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske Lavrentije 1994. godine unapredio ga je u igumana, potom u arhimandrita. Starešina kaonske obitelji postao je 1996. godine, kada mu je vladika Lavrentije na staranje poverio i manastir Lelić. Sa položaja arhijerejskog zamenika posavotamnavskog, izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, a posle tri godine postavljen je na tron Eparhije valjevske, ponovo uspostavljene posle dva veka.

“Neizmerno je teško opisati bol koji ostaje u srcima”, srpske eparhije opraštaju se od vladike Milutina (FOTO, VIDEO)

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More