Više od 140 državljana Srbije vraćeni iz Beča, među njima deca, sveštenik i hronični bolesnik

OTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC
675

Sa bečkog aerodroma Švehat danas je za Beograd poleteo avion koji vraća srpske državljane u Srbiju, a među njima su, ne samo oni koji su ostali blokirani zbog aktuelne situacije u Austriji, već i iz Australije.

U avionu, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, je više od 140 putnika, među kojima velike grupe iz Salcburga i Beča.

Radi se pre svega o turistima koji su ostali blokirani posle zatvaranja granica širom Evrope usled pandemije virusa korona, ali među njima su i studenti i đaci.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

Takođe, ovim letom vraćeni su i građani Srbije koji su se zatekli u drugim zemljama, između ostalih i iz Australije, koji su preko Beča uspeli da se vrate u domovinu.

Osoblje diplomatsko konzularnog predstavništva Srbije u Beču napravilo je spisak svih građana koji su se javili da su ostali blokirani i preneli im da po dolasku u Srbiju moraju u obavezni karantin od 28 dana.

“Zatekao sam se u Austriji, gde sam bio u poseti sinu, kada su zatvorene granice. Prevoz je prekinut već drugog dana od mog dolaska. Zbog toga sam zvao ambasadu i zamolio da mi pomognu pri povratku”, kaže Jordan Jovanović iz Loznice.

Ovaj penzioner iz Srbije je ukazao da je inače dijabetičar i asmatičar i da mu je učinjena velika usluga što može da se vrati u Srbiju.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

“Zahvalio bih se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i pre svega Ambasadi, čije osoblje je bilo od prvog dana veoma iskreno i pomoglo mi da se vratim”, kazao je Jovanović.

Istakao je da mu ne smeta što će morati u karantin po dolasku u Srbiju, jer kaže “bolje u karantin nego da umrem ovde”, kazao je on.

I Milan M. u Austriji je boravio kao turista, sa svojim šestogodišnjem sinom.

“Zatekao sam se u Austriji kada je sve počelo i zatvorile su se granice veoma brzo. Došao sam u pogrešno vreme, a i nisam mogao da verujem da će sve ovo da nam se desi. Međutim nisam strahovao da će naša država da nas ostavi”, rekao je on.

U avionu za Beograd bio je i sveštenik, glavni urednik “Pravoslavnog misionara” Oliver Subotić, koji je boravio u Australiji kada su zatvorene granice širom Evrope.

“Boravio sam u Australiji na poziv vladike australijsko-novozelandskog Siluana, uz blagoslov patrijarha Irineja da održim više predavanja i pomognem u razvijanju strategije za novi koledž koji episkopija planira.

Situacija oko virusa korona me je zatekla na misionarskom putovanju”, objasnio je on.

Sveštenik kaže da mu je Ambasada Srbije u Australiji pomogla da se vrati u Srbiju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More