Određeno do kada će trajati mere socijalnog distanciranja u Nemačkoj

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
443

Nemačka će produžiti mere socijalnog distanciranja do 19. aprila da bi se postiglo željeno usporavanje širenja korona virusa, a posle uskršnjih praznika, vlada će izvršiti novu procenu situacije, saopštila je danas kancelarka Angela Merkel, prenosi Rojters.

U Nemačkoj su zatvorene škole, prodavnice, restorani, parkovi, sportski tereni, brojne kompanije su obustavile proizvodnju, ali, suprotno očekivanjima, broj obolelih i umrlih i dalje je u porastu.

“Vidimo tek male efekte uvedenih mera i daleko smo od očekivanih rezultata”, rekla je kancelarka Merkel novinarima posle video sednice sa premijerima 16 federalnih jedinica.

Ona je apelovala na građane da ne kreću na putovanja tokom uskršnjih praznika.

Prema prognozama, nemačka privreda će zbog epidemije korona virusa oslabiti za 5,4 posto, a ekonomski analitičari su upozorili da kompanije žele što pre da se vrate aktivnom poslovanju, uprkos finansijskoj pomoći vlade u iznosu od 750 milijardi evra.

Merkelova je sa premijerima nemačkih država razgovarala i o nabavci medicinske opreme, pre svega respiratora i zaštitnih maski, a grupa evropskih telekomunikacionih eksperata je najavila da će uskoro lansirati novi tehnologiju za smart telefone kojom bi se omogućilo praćenje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

“Naravno i ja sam spremna da koristim tu tehnologiju”, rekla je nemačka kancelarka.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More