Amerika broji crni bilans, preminulo 1.049, bolnica usred parka(FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer
175

Broj obolelih od virusa Covid-19 u Njujorku raste, a u poslednja 72 sata broj preminulih se više nego duplirao i sada iznosi 1.941.

Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama pogoršava se iz dana u dan. Sreda je bila crni dan za Ameriku – od virusa korona umrlo je 1.049 ljudi, a zaraženo je 26.473 ljudi. Od 10. januara do danas, od opake infekcije život je izgubilo 5.102 građana SAD.

Cifre rastu iz dana u dan. Prema podacima koje je zvanični Vašington prosledio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u kritičnom stanju se nalazi 5.005 Amerikanaca.

Trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama na lečenju se nalazi 201.023 osobe. Kako navode mediji, sve ustanova za lečenje pacijenata su pune, pa vlasti prave inprovizovane bolnice po parkovima i sportkim kompleksima.

Prvi oboleli u Njujorku pojavio se pre mesec dana, a radilo se o zdravstvenom radniku koji se vratio iz Irana, prenosi AP i dodaje da je od tada broj obolelih porastao na više od 83.000.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da sa više od 12.000 hospitalizovanih osoba, najnovije projekcije epidemije ne pokazuju predah ni u ovom mesecu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

“Ono što mi sada tražimo je vrhunac, vrh krivulje koji će biti otprilike krajem aprila”, rekao je Kuomo.

On je rekao i da je uznemiren što građani uprkos uvedenoj merisocijalne distance i dalje idu na igrališta.

“Koristite otvorene prostore u parku, šetajte, uhvatite malo sunca. Bez zbijanja, bez mečeva, bez bliskih kontakata”, rekao je Kuomo.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

Širom grada policija partolira i upozorava građane da drže distancu jedni od drugih.

U sredu je u Central parku, nedaleko od Maunt Sinaj bolnice otvorena montažna bolnica sa 68 kreveta, dok je otvorena bolnica na brodu usidrenom na Menhetnu koja takođe prima pacijente.

Gradonačelnik Bil de Blasio rekao je da je Njujorku potrebno više od pet miliona maski, 100.000 zaštitne odeće i više od 3.000 respiratora do kraja nedelje.

Cifre rastu iz dana u dan. Prema podacima koje je zvanični Vašington prosledio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u kritičnom stanju se nalazi 5.005 Amerikanaca.

Tramp: Imaćemo više respiratora nego što nam treba

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Sjedinjene Države uskoro imati više respiratora za lečenje teško obolelih pacijenata od korona virusa nego što im treba.

Te količine, kako je najavio, biće dovoljne čak i za slanje u druge zemlje, prenosi Rojters.

Mnogi guverneri žale se da u njihovim saveznim državama nema dovoljno respiratora kako bi se zadovoljile hitne potrebe.

Tramp je juče rekao da se procenjuje da će između 100.000 i 240.000 ljudi u SAD verovatno umreti od posledica korona virusa narednih nedelja čak iako se Amerikanci striktno budu pridržavali mera ostanka kod kuće.

Akcije na Volstritu pale nakon Trampove izjave o epidemiji

Tri glavna indeksa Njujorške berze pala su za više od 4,0 odsto noćas, nakon upozorenja predsednika SAD-a Donalda Trampa na moguću veliku smrtnost od koronavirusa u naredne dve nedelje, što je navelo investitore na paniču prodaju čak i aktiva koje se smatraju sigurnim.

Industrijski indeks Dau DŽons je pao za 973 poena ili 4,44 procenta, na 20.943 poena, S&P 500 je potonuo za 4,41 odsto, na 2.470 bodova, a tehnološki Nasdak Kompozit je izgubio 4,41 posto vrednosti, spustivši se na 7.360 poena, izveštava Rojters.

Cene akcija na Volstritu su krenule nizbrdo, nakon što je Trump pozvao Amerikance da poštuju stroge mere socijalnog distanciranja uoči, kako je rekao, “dve teške nedelje“ tokom kojih bi od koronavirusa u SAD-u moglo živote da izgubi između 100.000 i 240.000 ljudi. I na evropskim berzama su juče cene akcija snažno pale. Indeks Londonske berze FTSE 100 je oslabio za 3,83 odsto, na 5.454 poena, frankfurtski DAKS za 3,94 posto, na 9.544 poena, a pariski KAK 40 je pao za 4,30 procenata, na 4.207 bodova.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More