Evropska unija priznala greške prema Italiji, spremaju pomoć onima kojima je skraćeno radno vreme

Foto: Tanjug/ Claudio Furlan/LaPresse via AP
132

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen priznala je greške u ophođenju EU prema Italiji tokom pandemije korona virusa i obećala pomoć u vrednosti od više miliona za zaposlene koji su zbog krize prijavljeni na skraćeno radno vreme.

“EU će do sto milijardi evra staviti na raspolaganje najpogođenijim zemljama, počev od Italije, kako bi umanjenja plata radnika prijavljeno na skraćeno radno vreme dopunila”, napisala je ona u autorskom tekstu za italijanski dnevnik “La Republika”.

Fon der Lajen je istakla da će sve zemlje članice doprineti da se omogući ovaj novi instrument EU.

Mora se priznati da su u prvim danima krize, i pored potrebe za zajedničkim evropskim odgovornom, previše njih samo mislili na svoje probleme, napisala je ona.

Istakla je da se radilo o štetnom ponašanju, koje je moglo biti izbegnuto.

U međuvremenu, kako je konstatovala, Evropa je promenila “tempo”.

“Sve smo što je moguće učinili da evropske zemlje navedemo da deluju kao tim i da omoguće koordinisani odgovor na zajednički problem”, naglasila je Fon der Lajen.

Najavila je da će u četvrtak predstaviti svoj plan za podršku zaposlenih prijavljeni na skraćeno radno vreme.

Inicijativa pod nazivom “Surr” treba posebno zemljama posebno pogođenim virusom korona, kao što su Italija ili Španija, da pruži podršku.

Planirani su krediti koji će biti finansirani garancijama svih država članice EU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More