Vozači, opremite se – kazne paprene!

Foto: MUP
420

Svi vozači od 1. novembra do 1. aprila moraju na svojim vozilima imati kompletnu zimsku opremu ukoliko su vremenski uslovi takvi da se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Ova odredba proističe iz Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za građane od 6.000 do 20.000 dinara, pišu „Novosti“.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila tipa L, K, T i C, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu, lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm, navodi se u saopštenju.

Takođe, u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila (M2, M3, N2 i N3) obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

U navedenom kalendarskom periodu izvan naseljenih mesta obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada se sneg nalazi na kolovozu lanci se montiraju na pogonske točkove na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. Ukoliko su vremenski uslovi takvi da nema snega i leda, zimski pneumatici nisu obavezni.

Korišćenje letnjih guma u zimskim vremenskim uslovima je opasno, upozorava Agencija, jer na temperaturi ispod sedam stepeni ovaj tip guma gubi svoju najvažniju karakteristiku, a to je dobro prianjanje na asfalt. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimske.

Nasuprot letnjim, dubina kanala na šarama guma za zimu je veća i ima ih mnogo više, dok u gazećem sloju gume takođe ima više malih kanala. Sve to zajedno obezbeđuje dobro prianjanje za asfalt, ali i dosta kraći zaustavni put, što garantuje veću stabilnost vozila i sigurnost, piše u saopštenju.

Iz Agencije apeluju na sve vozače da poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje, naročito jer je neretko usled magle smanjena vidljivost, kolovozi su klizavi, i povećan je rizik od saobraćajnih nezgoda.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More