“Nismo vam mi zamorci”! Žestoka reakcija Afrike na predlog francuskih lekara! (VIDEO)

(AP Photo/Francois Mori)
300

Nekoliko francuskih lekara dalo je predlog da se vakcina protiv virusa korona testira u Africi, što je izazvalo ogromnu buru, naročito među poznatim sportistima sa tog kontinenta koji su digli glas protiv tog strašnog i nepravednog predloga.

“Zašto mi ne bismo svoje eksperimentalne lekove protiv korona virusa testirali u Africi? Tamo ne nose maske, ionako nema lekova, nema reanimacije… To se već radilo, u nekim istraživanjima vezanim za AIDS. Testirali smo na prostitutkama jer smo znali da su dosta izražene toj bolesti i da ionako ne koriste zaštitu”, rekao je Žan-Pol Mira.

Ovak doktor trenutno radi u Kočin bolnici u Parizu, a ovo je rekao na televiziji LCI i izazvalo je veliku pažnju čitave planete. Naravno, da je ovakav potez odmah surovo osuđen, a u odbranu svoj kontinenta i naroda ustale su mnoge fudbalske zvezde.

Preko video linka se ubrzo oglasio i doktor Kamil Loht koji predvodi istraživanje u Francuskom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja:

Njegov kolega, Kamil Loht, inače direktor Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje se složio sa ovom strašnom konstatacijom.

“U pravu si. Mislimo da bi paralelna studija u Africi mogla da pomogne kao u proučavanju placebo efekta. Mislim da postoji zahtev za ovaj predlog. Ne znam da li je izašao ili nije, ali mislim da ćemo ozbiljno razmišljati o njemu”, izjavio je.

Onda je krenula lavina osuda, pre svega zbog rasističkih komentara dvojice eminentnih stručnjaka koji očigledno pokušavaju da izvagaju čiji je život vredniji…

Prvi koji se oglasio, i nije birao reči bio je nekadašnji as Barselone Samjuel Eto.

“Sram vas bilo, k****** sinovi. Nismo vam mi zamorci”, napisao je Eto.

Dužan nije ostao ni Senegalac Demba Ba, bivši igrač Čelsija.

“Dobrodošli na zapad, gde belci misle da su superiorni i gde je rasizam obična banalnost”, rekao je Ba.

Nekadašnji legendarni reprezentativac Obale slonovače i igrač Čelsija Didije Drogba je rekao svoj sud o ovako blago rečeno neprimerenom predlogu.

“Afrika nije laboratorija za testiranje. Ovo su ponižavajuće i rasističke reči. Spasimo zajedno svet od ovog ludog virusa. Ne tretirajte Afrikance kao svinje, to je odvratno”, napisao je Didije Drogba.

Podsetimo, pre nekoliko godina naučnici sa Harvarda i MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) su puni optimizma zbog vakcine koje su kreirali i nazvali “Imbokodo”, što u prevodu sa jezika plemena Zulu znači – stena.

Ovu vakcinu primilo je i 393 zdravih dobrovoljaca u dobi od 18 do 50 godina kako bi se videlo kako deluje na organizam. Naučnici su ustanovili da im je “Imbokodo” ojačao imunološki sistem. Na njima su vakcinu testirali 2015. godine u Africi, na Tajlandu i SAD-u, a testiranje je trajalo 48 nedelja. Davali su im sedam kombinacija vakcina, pre nego što su počeli da im daju ovu kojom su ih lečili.

Počeli su i sa testiranjem na 2.600 žena koje spadaju u rizičnu grupu, a žive na jugu Afrike. Rezultate će znati 2021. godine, prenosi “Dejli mejl”.

Takođe, javnosti je malo poznat projekat Amerikanaca, kada su u tajnim istraživanjima tamošnjih naučnika, oko 5.500 Gvatemalaca, u periodu od 1946. do 1948. godine, namerno je inficirano nizom polnih bolesti, otkrila je specijalna istražna komisija, a preneo Bi-Bi-Si ( BBC ).

Cilj istraživanja i korišćenja ljudi kao zamorčića bilo je utvrđivanje efekata penicilina u borbi protiv polnih bolesti.

Američki naučnici namerno su polnim bolestima u Gvatemali inficirali hiljade zatvorenika, psihijatrijskih bolesnika i prostitutki u istraživanju efekata penicilina kod ljudi. Nijedan od pacijenata nije bio obavešten da je podvrgnut ispitivanju.

Izvor Blic sport
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More