Srpkinja za koju zna cela Nemačka! U Srbiji gotovo niko a o njoj su pisale berlinske novine (FOTO)

Foto: Wikipedija/Banova palata Banja Luka/Jovanka je pomogla u konstrukciji Banove palate
581

Jovanka Bončić poreklom iz Srbije bila je prva žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera davne 1913. godine. Jovanka Bončić u istoriju Beograda ostala je zapisana kao tvorac zgrade Fakulteta veterinarske medicine.

Ko je Jovanka Bončić

Advokat Mihailo Bončić i njegova supruga Katarina dobili su ćerku Jovanku 1887. godine. Rođena je u Nišu, prva tri razreda osnovne škole završila je u Požarevcu, a četvrti i šest razreda gimnazije u Požarevcu. U Beogradu je pohađala Treću mušku gimnaziju, gde je maturirala 1905. godine i potom se upisala na Arhitekstonski fakultet. Pošto je završila sedmi semestar studija, Jovanka Bončić otišla je u Nemačku na dalje školovanje, i to u Darmštat. Tamo je upoznala Ukrajinca Andreja Katerinića, inženjera, za koga se kasnije i udala, piše Blic.

U analima Darmštatskog prestižnog univerziteta ostaje zabeleženo da je Bončićeva stekla akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera 18. jula 1913. godine čime je postala prva žena u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

O ovom neobičnom događaju izvestile su i berlinske “Ilustrovane novine”, i to tako što su na celoj naslovnoj strani objavili fotografiju diplomaca gde je među mladićima i jedina devojka – mlada Jovanka Bončić.

Koliko je ova Srpkinja bila značajna u nemačkom “gradu nauke” govori i činjenica da jedna nagrada Univerziteta u Darmštatu nosi njeno ime, baš kao i jedna ulica u studentskom kampusu. Nagrada “Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke, a prva je dodeljena na stogodišnjicu njenog diplomiranja.

Bončićeva je sa suprugom Andrejem Katerinićem mnogo putovala. Venčali su se u Rusiji, živeli u Petrogradu, Rigi, Moskvi, Kozeljevu, Kijevu, Padolskom i u Birzuli kod Odese, a u Jugoslaviju su se vratili bežeći od revolucionarnih previranja. Imali su trojicu sinova – Mihaila, Petra i Vitalija.

U svojoj domovini Jovanka Bončić je odlikovana ordenom Sv. Save Petog reda 1928. godine, a deset godina kasnije ordenom Jugoslovenske krune Petog reda.

Andrej Katerinić projektovao je zgradu Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ u Dečanskoj ulici u Beogradu (1930, danas zgrada Muzičke škole „Stanković“) i zgradu Srednje tehničke škole u ulici Vojislava Ilića, dok je njegova supruga Jovanka Bončić – Katerinić ostavila Srbiji nekoliko arhitektonskih dela.

Srpskoj prestonici je ostavila zgrade Učiteljskog (zgradu Ženske učiteljske škole kraljice Marije) i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači. Radila je i na rekonstrukciji dela doma „Ankera“ u Balkanskoj ulici u Beogradu, učestvovala je u izvođenju zgrade Pravnog fakulteta, projektovala bolnicu u Despotovcu i gimnaziju u Smederevu, kao i nekoliko zgrada osnovnih škola u Srbiji.

Tokom 1941. godine nije radila, da bi joj 1942. godine bili dodeljeni manje značajni zadaci u Ministarstvu građevina. U proleće 1944. godine otišla je na dužnost u Petrovac na Mlavi, gde je izvodila manje radove i dočekala kraj drugog svetskog rata, posle koga se vratila u Ministarstvo građevina gde je 1945. godine penzionisana.

Jovanka Bončić ostala je u srpskoj prestonici sve do svoje smrti. Nastradala je u svom stanu u Beogradu 27. decembra 1966. u požaru koji je sama izazvala zaspavši sa neugašenom cigaretom.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More