Cela Kina stala na tri minuta: Građani su ovako odali poštu žrtvama koronavirusa (FOTO)

(AP Photo/Ng Han Guan)
118

Narodna Republika Kina danas je odala poštu žrtvama korona virusa, održavši tri minuta ćutanja tokom kojih je cela zemlja stala.

Ljudi širom zemlje stajali su u tišini tri minuta odajući počast za više od 3.000 preminulih. Oglasile su se sirene automobila, vozova i brodova, kao i uzbuna na vazdušnu opasnost, a zastave su spuštene na pola koplja.

Kako prenosi BBC, u Vuhanu, epicentru epidemije, na svim semaforima je tri minuta bilo upaljeno crveno svetlo, a sav saobraćaj je stao.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Kineska vlada je saopštila da je danas prilika sa se oda pošta “mučenicima”, što se odnosi na 14 zdravstvenih radnika koji su preminuli boreći se protiv korona virusa.

Među njima je Li Venlijang, doktor iz Vuhana koji je umro od kovida-19 nakon što su ga vlasti ukorile zato što je pokušao da upozori na opasnost od te bolesti.

Kineski predsednik Si Ðinping i vladini zvaničnici odali su počast preminulima u Pekingu, noseći bele cvetove na grudima.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Današnja svečanost poklapa se sa godišnjim festivalom Kingming, tokom kojeg milioni kineskih prodica odaju počast svojim precima.

(Cai Yang/Xinhua via AP)

Prvi slučajevi korona virusa otkriveni su u gradu Vuhan u centralnoj kineskoj provnciji Hubei krajem prošle godine, a od tada se virus proširio na 181 zemlju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More