Posle donacije Srbiji oglasio se Zoran iz Švajcarske: Vezan sam za svoju zemlju!

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC
875

Bračni par iz Švajcarske, koji je Srbiji donirao respiratore, na čemu im se javno zahvalio predsednik Aleksandar Vučić, su Ivana i Zoran Obradović, kojima ovo nije prvi put da pomažu bolnicama u Srbiji, pa im, kako kažu ekskluzivno za Tanjug, ni u ovoj situaciji nije bila potrebna posebna motivacija da bi pomogli domovini.

Ivana i Zoran žive u Friku, pokraj Bazela, a Srbiji su donirali tri respiratora, kao pomoć u borbi sa virusom korona.

„Ovo nije prvi put da pomažemo bolnicama u Srbiji, tako da nam nije trebala posebna motivacija da bismo i u ovakvim okolnostima pomogli zemlju u kojoj smo se rodili i odrasli. Naši rođaci i prijatelji žive u Srbiji“, ističe Ivana Obradović u razgovoru za Tanjug.

Mnogo toga već su donirali Srbiji i ranije, preko organizacije „Basler Forderverein“.

Ivana objašnjava da njen suprug radi u jednoj švajcarskoj bolnici, i da je respiratore dobio od prijatelja pre krize sa Kovidom 19.

„Ti aparati su stajali kod nas u kući neko vreme. Nudili smo ih nekim bolnicama u Srbiji, da ih preuzmu, ali niko nije bio ozbiljno zainteresovan za ovaj `poklon`“, kaže Ivana.

Na televiziji je, kaže, čula apel predsednika Vučića da je Srbiji pomoć neophodna, i da su upravo respiratori nešto što je najpotrebnije.

Zatim je odmah kontaktirala Ambasadu Srbije u Bernu, koja je pomogla da respiratori stignu u Srbiju, jer je avio saobraćaj, kao i transport putnika, sa Švajcarskom već bio obustavljen.

Ivana, poreklom iz Prijepolja, živi u Švajcarskoj od 2005. godine, gde je njen suprug, koji je rođen u Kragujevcu, još od 1991. godine.

Ivana je nastavnik engleskog jezika, predaje u osnovnoj školi, a Zoran je medicinski tehničar na odeljenju intenzivne nege u Hirslanden klinici.

Sšvajcarska, kako kaže, nije uvela policijski čas zbog epidemije virusa, ali je od početka zabranila javne skupove, a u grupi ne sme da boravi više od petoro ljudi.

Ivana navodi i da je Švajcarska od samog početka bila izložena epidemiji, pre svega zbog blizine Italije, te velikog broja radnika koji svakodnevno dolaze da rade.

Smatra da je Švajcarska kasno odreagovala u sprovođenju rigoroznijih mera i zato danas ima oko 20.000 zaraženih i 500 mrtvih.

Njen je utisak da će i tamo doći do poteskoća, i to vrlo uskoro, ako se pandemija bude širila ovom brzinom, iako je švajcarski sistem veoma jak.

“Nedostajaće potrošni medicinski materijal, rukavice, maske…, jer je proizvodnja ovih sredstava prebačena u Kinu. I u tome vidim šansu Srbije da zamoli svoje kineske prijatelje da deo proizvodnje prebaci u Srbiju ili da napravi distributivne center na teritoriji Srbije”, kaže Ivana Obradović.

“Vezan sam za Srbiju. Srbija je deo mene. Imam dosta prijatelja i rođaka tu i sasvim je prirodno da ako je neko u takvoj situaciji da sam tu da pomognem. Pošto sam bio zaražen korona virusom, ali sam srećom imao blaže simptome, apelovao bih na građane da se paze, izbegavaju kontakt sa drugim ljudima i poštuju mere i savete nadležnih, jer je to jedini način da se spreči širenje ovog virusa”, kaže Obradović.

Vučić im se javno zahvalio! Ovo je bračni par iz Švajcarske koji je kupio i Srbiji poklonio tri respiratora! (FOTO)

Inače, ovo nije prvi put da Zoran Obradović Kiza pomaže Srbiji i Kragujevcu, prenosi Telegraf.

Naime, kako kaže, devedesetih godina je donirao kragujevačkom Kliničkom centru ortopedska pomagala, pre nekoliko godina i respirator i dva operaciona stola, a ovdašnjem Fakultetu medicinskih nauka i inkubator za ćelije. Dodaje i da je volontirao u jednoj švajcarskoj humanitarnoj organizaciji, koja, između ostalog, pomaže i ljudima u Srbiji, preko koje je pre nekoliko godina za Prijepolje obezbeđeno sanitetsko vozilo.

Izvor Tanjug Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More