Pulmolog Ika Pešić: Kako pušenje utiče na razvoj i težinu infekcije virusom COVID -19?

Među ljudima koji su ozdravili i nisu imali tako teške simptome, bilo je svega 3 odsto pušača. To nam sve govori, zaključila je lekarka

Foto:Youtube Printscreen
803

Pulmolog dr Ika Pešić, koja je i član komisije Ministarstva zdravlja za kontrolu duvana kaže za TV Prva da pluća svih pušača koji do 35 godine ostave pušenje, i posle toga nisu izloženi dimu i ne uzimaju alternativu cigaretama, da se njihova pluća očiste za šest do 12 meseci i anuliraju posledice pušenja kao da nikad nisu pušili.

Dok oni koji imaju više godina imaju nešto malo manju mogućnost da zaštite pluća, ali u svakom slučaju, kako kaže, nikad nije kasno ostaviti pušenje.

Što se tiče uticaja pušenja na razvoj, težinu ili loš ishod u vezi sa covidom – 19 Kinezi su uradili pet kvalitetnih studija i došli su do važnog zaključka da je jako važno ostaviti cigarete u ovo vreme koronavirusa.

“To nije popularno, ali je vrlo značajno jer su došli do zaključka da pušenje utiče na razvoj i težina bolesti. Od broja onih na veštačkoj ventilaciji i na intenzivnoj nezi preko 27 odsto njih činili su pušači. Među ljudima koji su ozdravili i nisu imali tako teške simptome, bilo je svega 3 odsto pušača. To nam sve govori”, ističe dr Pešić.

izvor B92

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More