Jedino ova maska efikasno štiti od koronavirusa! Lekari dali objašnjenje da li i šivene pomažu

Foto. PixaBay
2,123

S obzirom da proteklih nedelja hirurških maski nije bilo u apotekama, građani nisu sedeli skrštenih ruku već su mnogi sašili pamučne maske maske za sebe i članove svoje porodice.

Dok neki stručnjaci smatraju da su pamučne maske, koje je moguće otkuvati, korisne Svetska zdravstvena organizacija navodi da se maske od platna (pamuka ili gaze) ne preporučuju ni pod kojim okolnostim jer ne postoje odgovarajuća istraživanja koja potvrđuju efikasnost, piše Telegraf.

Čak je i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD izdao saopštenje u kome je naveo da zaštitne maske od reciklirane tkanine i drugih materijala, nisu dovoljno efikasne u sprečavanju infekcije korona virusa.

“Jedina maska koju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD priznaje kao efikasno zaštitno sredstvo je maska N95. Sve druge napravljene u kućnim uslovima mogu služiti kao zaštita od dodira lica.

Prilikom kašljanja i kijanja virus prelazi distancu od oko šest metara. Ukoliko ste zdravi, maska nije od presudnog značaja za sprečavanje bolesti”, kazao je pomoćnik Nacionalne garde Njujorka kapetan Majkl Dojl.

Mnogi svetski stručnjaci su se složili da jednoslojne pamučne zaštitne maske nisu delotvorne kod zaštite od korona virusa, one mogu delimično da otežaju prenošenje obične prehlade i gripa, ali ne i korona virusa.

Zato pojedini lekari i eksperti savetuju da stavite dve pamučne maske, da bi eventualno zaštita bila efikasna. Takođe, možete staviti prvo hiruršku masku, pa preko nje platnenu.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More