Arno Gujon: Srbi na Kosovu već 20 godina u samoizolaciji (VIDEO)

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTC
154

Humanitarac Arno Gujon rekao je za RTS da se nada da će posle epidemije, kada smo razumeli šta znači živeti izolovano, biti više razumevnja za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne možemo da zaboravimo Srbe na KiM jer sada im je pomoć preko potrebna, istakao je Gujon.

Arno Gujon kaže da dane u vreme epidemije provodi u četiri zida sa porodicom, u selu kod Malog Zvornika.

“Došli smo ovde i pobegli iz stana. Napravio sam ovde malu kancelariju odakle mogu da radim”, kaže Gujon.

Podsetio je da Srbi u enklavama na Kosovu i Metohiji žive u nekoj vrsti izolacije već 20 godina.

Gujon je napomenuo da monahinje u Đakovici žive između četiri zida 24 sata tokom cele godine, odnosno godinama.

“Kada sam govorio ranije o enklavama, pitali su me šta to znači, mislim da sada svi razumeju šta to znači – kada ne možete da izađete iz kuće, svog sela – to je podsećanje za sve nas i opomena za one koji su napravili tu situaciji ili je ćutanjem odobravali”, ukazao je Gujon.

Nada se da će posle epidemije kada smo razumeli šta znači živeti izolovano biti više razumevnja prema Srbina na KiM i da će im ljudi više pomagati.

Gujon kaže da je razumljivo da kada je i nama teško prvo pomislimo na naše najbliže, ljude koji su možda u problemu ili su možda zaraženi.

“Mnogi naši donatori su zaraženi i i izolovani i ne mogu da šlju donaciju za humanitarnu organizaciju”, rekao je Gujon.

“Ne možemo da zaboravimo Srbe na KiM jer sada im je pomoć preko potrebna, ako ne šaljemo pomoć sada onada će za nekoliko meseci biti i dalje u izolaciji sa manje sredstava za preživljavanje. Prebacili smo pre nekoliko dana 35.000 evra, za manje od deset dana, koje smo sakupili preko interneta za narodne kuhinje na KiM, kao bi se kupili plastenci da bi imali hranu za zimu”, rekao je Gujon.

“Ne smemo da zaboravimo našu braću na KiM jer oni imaju samo nas”, zaključio je Gujon.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More