Kineski lekar u Srbiji: Imaćemo vakcinu krajem juna, nosite maske

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
937

Šef kineskog ekspertskog tima u Srbiji dr Pengom Džiććiang kaže da je najefikasnija zaštita od korona virusa maska, smatra da su mere koje su preduzete u Srbiji dobre i najavljuje da bi Kina mogla imati vakcinu protiv korona virusa otprilike krajem juna.

Dr Peng, koji radi u Centru za kontrolu zaraznih bolesti provincije Guangdong, napominje da korona virus moće da se uništi nakon sat vremena izlaganja temperaturi od 56 stepeni, a da se najlakše može preneti prva dva dana od pojave bolesti i pet nakon pojave.

Tada je virus i najopasniji, kazao je dr Peng u intervjuu magazinu Odbrana

Najefikasnija mera zaštite od korona virusa je maska, kaže dr Peng i poručuje: “Nosite maske. Samo maske. Kad nosite masku, to je jedan od najefikasnijih metoda zaštite”.

Mere koje su preduzete u Srbiji eu po njegovoj oceni dobre i efikasne, a prenosećii iskustva iz Kine napominje da je izolacija najbolja mera za rešavanje problema širenja ove epidemije.

“U Kini svi su shvatili da treba da sarađuju sa vladom, da poštuju mere koje je ona donela i da je to dobro za društvenu zajednicu, tako da su se u skladu sa tim i ponašali”, rekao je Peng.

Dodao je da u borbi mora da učestvovuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem.

“Samo zajedničkom društvenom akcijom uspeli smo da pobedimo ovaj virus u Kini”, poručio je.

Peng je naveo i da nije velika verovatnoća da neko ko je već bio zaražen i ozdravio bude ponovo zaražen.

Kaže i da i Kina i Amerika pripremaju svoje vakcine.

“Amerikanci imaju svoj tip, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima dobrovoljcima”, rekao je Peng i dodao da je vakcina najbolje rešenje, a da se može očekivati otprilike krajem juna.

Peng je rekao da je kineska vojska mnogo doprinela borbi protiv epidemije stvaranjem mobilnih bolnica i uključivanjem velikog broja ljudi za pružanje pomoći i spasavanje.

“Od izuzetnog su značaja njihova disciplina i iskustvo u sprovođenju određenih mera”, rekao je Peng i pohvalio angažovanje Vojske Srbije, posebno oko privremenih bolnica.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More