Zašto je uhapšen američki profesor sa Harvarda i kakve veze ima sa laboratorijom u Vuhanu? (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube/Čarls Liber
8,503

Doktor Čarls Lieber (61) uhapšen je rano jutros u velikoj akciji FBI zbog sumlje da je proizveo i prodao korona virus Kinezima. Ovaj profesor na Haravard univerzitetu je jedan od najcenjenijih stručnjaka iz oblasti biologije i hemije.

Rođen je u Americi i važi za pionira nauke i naučnih otkrića. Godine 2011. on je proglašen za najperspektivnijeg istraživača, prenose Večernje novosti.

Lieber je takođe objavio preko 390 radova u recenziranim naučnim časopisima i uredio i doprineo mnogim knjigama o nanoznanosti. Glavni je izumitelj za preko pedeset izdatih američkih patenata i aplikacija, a osnovao je nanotehnološku kompaniju Nanosis 2001. i Vista Therapeutics 2007.

Leber je takođe objavio preko 390 radova u najpoznatijim naučnim časopisima i uredio i doprineo mnoge knjigama o nauci. Glavni je tvorac za preko pedeset izdatih američkih patenata i aplikacija, a osnovao je ehnološku kompaniju Nanosys i Vista Therapeutics 2007.

Prema pisanju NPR februara ove godine, Čarls Lieber je profesor koji je živio mirnim životom kao ugledni američki naučnik. Njegova laboratorija na Harvardu istraživala je stvari poput toga kako spojiti sićušne elektrone sa mozgom. Lieber je sada optužen za „intelektualnu trgovinu“ ili prodavanje znanja za novac i laganje o tome.

Nalogodavci navode da osnovao laboratoriju u Kini u zamenu za visoka primanja koje mu je davala kineska vlada i onda američkim istražiteljima tvrdio da ne zna ništa o tim uplatama.

Lieberov advokat, Piter Levit, odbio je da razgovara sa NPR o ovim navodima. Ali drugi, koji su upoznati sa slučajem, kažu da otvara važna pitanja o etici i naučnoj otvorenosti.

„Ovo je veliki, veliki slučaj„, kaže Frank Vu profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji koji se bavi slučajevima kineske špijunaže. „Ovo je slučaj u kojem su u središtu kinesko-američki odnosi. U pitanju je takmičenje. O tome je kako se treba baviti naukom.“

Lieberov slučaj se povezuje sa kineskim programom regrutovanja koji se naziva „Plan hiljadu talenata“. Prema rečima Majkla Lauera, zamenika direktora ekstramuralnih istraživanja na Nacionalnom institutu za zdravlje, program je primarno nastao 2008. godine, kao način da Vlada vrati kineske naučnike u domovinu.

Vremenom su u program počeli da su uključuju i zapadni naučnici. Od njih je traženo da naprave laboratoriju u Kini i makar dnjo vremena provedu radeći tamo, u zamenu za grantove i velike plate.

Takvi programi postoje širom sveta. Međutim, kako kaže Lauer, NIH je postao je svestan brojnih etičkih kršenja koja se povezuju sa kineskim planom. Neki istraživači su dostavili identične radove za apliciranje i NIH-u i “Hiljadu talenata”. Drugi su podelili poverljive prijave drugih istraživača sa svojim kineskim kolegama. A tu je i pitanje novca: Naučnici ne prijavljuju sredstva koja dobijaju od Kine američkim agencijama kao što je NIH, a što zakon zahteva.

Povećani nadzor istraživačkih agencija poput NIH-a praćen je porastom krivičnog gonjenja od strane Ministarstva pravde. U 2018. godini, državni advokat Džef Sešon pokrenuo je, kako je nazvao, Kinesku inicijativu, široki program za borbu protiv prenosa američkih znanja u Kinu. Do danas, podignute su krivične prijave protiv više desetina ljudi i donešeno nekoliko osuđujućih presuda za špijunažu.

U proleće 2015. godine Ksi Ksiaoking, fizičar sa Univerziteta Templ u Filadelfiji, uhapšen je i optužen da je delio osetljivu tehnologiju sa svojim saradnicima u Kini.

Kasnije se ispostavilo da to nikada nije učinio. Štaviše, kaže, sve što je delio već je bilo javno, jer nalazi osnovnih istraživanja nisu tajni. Objavljuju se u naučnim časopisima.

„Akademska špijunaža je kontradikcija„, rekao je Ksi. „Nemate šta da ukradete, možete samo da sednete i čitate novine.“

Saglasan je i savezni tužilac koji vodi slučaj protiv harvardskog hemičara Čarla Liebera.

„Sve i da program „Hiljada talenata“ uključuje ljude koji rade istraživanja u Sjedinjenim Državama i nudi im da dođu u Kinu i urade to isto istraživanje u zamenu za novac„, kaže Endru Leling, američki advokat iz okruga Masečusets, „To, samo po sebi, nije nezakonito.“

U krivičnoj prijavi protiv Libera navodi se i da je lagao i vladu i Harvard o svojoj umešanosti u „Plan hiljade talenata“. Prema pritužbi, Lieber je bio uključen u program najmanje od 2012. do 2017. Njegov ugovor je zahtevao platu od čak 50.000 dolara mesečno, zajedno sa oko 150.000 dolara godišnje za životne troškove i 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorija na Tehnološkom univerzitetu u Vuhanu.

U žalbi se kaže da je, na pitanje Harvarda i istražitelja iz Ministarstva odbrane, koje su mu zajedno sa NIH-om dali gotovo 18 miliona dolara bespovratnih sredstava, Lieber rekao da mu nikada nije traženo da učestvuje u programu „Hiljadu talenata“. Lieber je trenutno na ugovoru od milion dolara.

Lieber nije Kinez, ali mnogi naučnici koji su uhapšeni ili otpužteni da su uzimali novac iz programa „Hiljadu talenata“ su kineski državljani ili kineske nacionalnosti. To je navelo neke da tvrde da Vlada rasno profilira, što je optužba koju Leling poriče.

Na Tviteru se, nedavno, pojavila informacija u kojoj se tvrdi da je otkriven muškarac koji je stvorio i prodao korona virus Kini te da je njegovo ime Čarls Lieber, profesor na Harvardu, te i da je uhapšen.

Izvor Večenje novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More