Iz Italije dve dobre i jedna loša vest, Milano i dalje brine

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Medichini
1,917

Građani Italije danas su sa nadom dočekali vesti da se smanjuje broj bolesnika u običnim bolničkim odeljenjima i u jedinicama intenzivne nege , kao i da je registrovano 525 novih smrtnih slučajeva, što je najmanji broj zabeležen u jednom danu od početka epidemije, 19. marta

Ukupni broj pozitivnih pacijenata sada je je 91. 246, u 24 sata porastao je za 2972, a ukupan broj trenutno hospitalizovanih sa simptomima koronavirusa je 28. 949.

Primarijus Cesare Giuži upozorava da je prerano govoriti o trendovima, jer se broj zaraženih povećava u dobi između 30 i 40 godina, te da je “virus prvo odabrao najkrhkije”.

U Lombardiji, “crvenoj zoni” i dalje opada pritisak na zdravstveni sistem. Smanuje se broj primljenih u bolnicu. Oni koji su pozitivni sada se salju kucama na izolaciju, jer imaju slabije simptome od pacijenata koji su se se razboljevali pre dve sedmice.

Smanjuje se i broj onih koji se traze hitnu pomoc, i broj pacijenata na odelenjima intenzivne nege, tako da nema potrebe da se teski slucajevi salju u druge delove Italije na lečenje .

Podaci iz Milana, centra regije Lombardija, jos uvek brinu. U gradu je bilo novih 171 osoba pozitivnih na koronavirus, ukupno zarazenih je 4.533, a na siroj teritoriji Milana cak 11.230 inficiranih.

Na snazi je naredba “radi zaštite javnog zdravlja”, koju su izdale vlasti regije Lombardija, kojom se utvrđuje obaveza svih građana da pokrivaju usta i nos, pored poštovanja socijalne distance.

Prema rečima predsjednika Visokog Instituta za zdravstvo (IŠ) Silvija Brusaferro, trend opadanja trebao bi se nastaviti narednih dana. Ti brojevi, iako ohrabrujući, naglasio je Borrelli, ne smeju uticati na odustajanje od provođenja zabrana koje su na snazi.

Italijanski premijer Giuseppe Conte, je u intervjuu televiziji NBC potvrdio da “nije moguće predvideti kada će se vanredno stanje završiti.

“Tražimo od naših ljudi veliku žrtvu, svestan sam toga, ali to je jedini način da zajedno pobijedimo pandemiju. Što više poštujemo pravila, brže ćemo se izvući iz nužde “, poručio je premijer Conte.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More