“Svi traže neke svoje uslove”! Slab odziv srpskih medicinara iz inostranstva! Evo koliko njih danas počinje sa radom

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE
3,534

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu danas počinje da volontira prvo troje medicinskih sestara i tehničara koji su se javili na poziv države da dođu iz inostranstva i pomognu Srbiji u borbi protiv epidemije Kovid19.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je Tanjugu da je on juče razgovarao sa 18 medicinskih sestara i tehničara, ali da je samo njih troje pristalo da volontira, jer većina, kaže, ima različite uslove pod kojima žele da volontiraju.

“Ja sam anketirao 18 sestara i tehničara lično. Od njih 18, samo njih troje se javilo za dobrovoljni rad. Svi traže neke svoje uslove, i to troje počinju da rade na Sajmu”, rekao je Vekić.

Pored toga što nisu svi spremni da rade pod postojećim uslovima, ni država ne može, kaže Vekić, automatski da šalje dobrovoljce praktično bez iskustva sa epidemijama da šalje u ustanove u kojima se leče ozbiljno oboleli pacijenti inficirani korona virusom.

“Ne možemo ljude koji nemaju iskustva poslati u ustanove gde je sofisticirana priča. Ja, kao hirurg sa 32 godine radnog staža, ne mogu ništa da pomognem kolegi pulmologu ili infektologu i anesteziologu u intenzivnoj nezi. Nama se javljaju i ljudi koji nemaju dana iskustva. Ne možemo ih rasporediti pored tako ozbiljnih pacijenata. Ne znaju da se ponašaju u takvim jedinicama a druga stvar, nemaju iskustva, ne znaju šta treba da se uradi…”, objašnjava Vekić.

Prema jutros saopštenim podacima iz Batuta, 260 zdravstvenih radnika, uključujući sestre, tehničare i pomoćno osoblje iz bolinica zaraženo je korona virusom.

Njihovo isključenje iz procesa rada zahteva da se preraspodelom iz drugih bolnica popune upražnjena mesta, ali se i radi sa smanjenim kapacitetima, kao što je rekao dr Predrag Kon.

Kad je reč o lekarima srpskog porekla u svetu, koji su pozvani, ako mogu, da dođu i pomognu, zasad nema zvaničnih podataka da li je bilo takvih slučajeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More