Najnovija studija utvrdila koliko se virus korone zadržava na hirurškim maskama!

Izuzetno važno da redovno dezinfikujete površine sa kojima najčešće dolazite u dodir, ali i da hiruršku masku nosite samo jednom, a potom je bacite, umotavši je prethodno u posebnu kesu.

649

Novi korona virus je respiratorna bolest i najčešće se prenosi kapljično, ali od kako se pojavio, raspravlja se o tome koliko može da se zadrži na površinama.

Najnovija studija objavljena u stručnom časopisu The Lancet pokazala je da se korona virus najduže zadržava na nerđajućem čeliku, plastici, ali i hirurškim maskama – čak do 7 dana!

Studija je otkrila i da se na papiru zadržava najduže tri sata. Dva dana su morala da prođu da bi korona virus nestao sa vune i drugih tkanina, a najviše vremena je bilo potrebno da bi virus iščezao sa spoljašnje strane hirurške maske, prenosi Yahoo.

Naime, sedmog dana još uvek je bio tu, mada u manjoj količini.

Zbog toga je izuzetno važno da redovno dezinfikujete površine sa kojima najčešće dolazite u dodir, ali i da hiruršku masku nosite samo jednom, a potom je bacite, umotavši je prethodno u posebnu kesu.

Ako koristite pamučnu masku iz domaće radinosti, posle svake upotrebe je operite na 90 stepeni u mašini i ispeglajte pre sledećeg nošenja.

Sve glatke površine smatraju se najrizičnijim, uključujući i pametne telefone, tastature i radne stolove, bez obzira od kojeg materijala su napravljeni.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More