Francuski naučnici rade na maski koja se menja tek posle 100 nošenja

Najavljen početak proizvodnje novoga tipa zaštitne maske, otpornije od svih dosadašnjih

266

Francuski industrijalci i naučnici najavili su početak proizvodnje novoga tipa zaštitne maske, otporniju od svih dosadašnjih, koja će moći da se upotrebljava stotinu puta bez zamene.

Maska će se, kako je izvestio France Info, na tržištu ponuditi po maloprodajnoj ceni od oko 30 eura.

Među četrdesetak naučnika i stručnjaka koji su sarađivali na ovom projektu bili su i zaposleni poznate firme Mišelin iz Klermont-Feranda, kao i Centra za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu firmu pod nazivom VOC-COV (Volonté d’Organiser Contre le COVID-19).

Stručnjaci su na ovu ideju došli pre tri nedelje, rekao je Pjer-Emanuel Frot iz CEA, dodavši da je ta firma za proces istraživanja i testiranja na raspolaganje stavila sve svoje resurse, dok će se stručnjaci iz Mišelina angažovati na dizajniranju prototipa.

Probna serija od 5000 maski već je u proizvodnji, a prve maske bi trebale da se pojave na tržištu  sledeće nedelje, rekli su iz francuske firme “Ouvry”, specijalizovane za izradu zaštitne opreme, kojoj je poverena proizvodnja.

“Cilj nam je da tokom maja nedeljno proizvodimo milion maski, što je ekvivalent brojci od  500 miliona jednokratnih maski”, rekao je vođa projekta.

Mišelin je već rezervisao 130.000 maski, od čega će deo biti doniran regionalnim zdravstvenim agencijama.

Nova maska pod nazivom “OCOV®” naručiocima će se isporučivati sa pet perivih filtera koji će korisniku omogućiti stotinu korištenja.

Pošto se svi filteri iskoriste masku neće morati da bacite, već ćete i dalje moći da je koristite tako što ćete kupiti nove filtere.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More