Nemački sud odbacio optužnicu protiv bivšeg čuvara logora Mauthauzen

FOTO: Flickr
413

BERLIN – Nemački sud odbacio je optužnicu protiv čuvara nacističkog koncentracionog logora Mauthauzen-Gusen, saopštivši da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili optužbe protiv njega za saučešništvo u ubijanju.

Državni sud u Berlinu saopštio je danas da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku suda od četvrtka, prenosi AP.

Optužnica protiv osumnjičenog, koji je naveden samo kao Hans Verner H. (95), u skladu s nemačkim propisima o zaštiti privatnosti, podignuta je u oktobru.

Osumnjičeni je optužen da je od sredine 1944. do početka 1945. godine obavljao dužnost SS stražara u logoru Mauthauzen u Austriji, u kojem je u tom periodu prema navodima optužnice ubijeno 36.223 ljudi.

Hans Verner H. nije optužen ni za jedno ubistvo konkretno, ali tužilaštvo je navelo da je on kao stražar učestvovao u radu logora smrti.

Sud je na saslušanju utvrđivao mogućnost da je otpuženi bio u Mauthauzenu u tom periodu, a sam osumnjičeni je u svojoj izjavi sudu negirao da je ikada kročio u pomenuti logor, iako je potvrdio da je kratko bio na službi kao stražar u logoru ispostavi i fabrici naoružanja u Lincu koji su povezani sa Mauthauzenom.

Optuženi Hans Verner H. je dostavio sudu i dokument koji potvrđuje da je on bio pripadnik jedinice koja je u delu navedenog perioda bila na borbenim zadacima.

Sud je takođe konstatovao da je u dokumentima koje je dostavilo tužilaštvo navedeno da je optuženi u nacističkim SS jedinicama imao čin u rangu kaplara, ali da nije potvrđeno gde je i da li je bio stražar.

U odvojenom slučaju sud u Frankfurtu je u četvrtak saopštio da neće suditi bivšem čuvaru nacističkog logora smrti Majdanek, starom 97 godina, zbog njegovog zdravstvenog stanja.

I prošle nedelje suđenje bivšem SS čuvaru u koncentracionom logoru Štuthof pred sudom u Minsteru propalo je nakon što je 94-godišnji optuženi hospitalizovan zbog zdravstvenih problema sa srcem i bubrezima.

Veruje se da je u nacističkom logoru Mauthauzen ukupno sistemski ubijeno 90.000 ljudi od toga 14.000 Jevreja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More