Kako je frankfurtski aerodrom postao “srce” avio-saobraćaja

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
489

Aerodrom u Frankfurtu, i inače jedan od najprometnijih u Nemačkoj, pa i u Evropi, za vreme pandemije virusa korona, usled koje se drastičnog smanjio broj komercijalnih letova, postao je na neki način “srce” evropskog aviosaobraćaja i obavlja većinski prihvat humanitarnih letova.

“Aerodrom Frankfurt radi. Mi smo vitalni hab za međunarodni kargo, obezbeđujući isporuke medicinskog materijala, kao i lanca za snabdevanje, odnosno logistike za poslovanje i industrije”, kažu za Tanjug u kompaniji “Fraport AG”, koja upravlja frankfurtskim aerodromom.

Ukazuju da se broj putničkih letova značajno smanjio, iako još uvek taj aerodrom otprema i prima i komecijalne letove.

“Većina saobraćaja trenutno se odnosi na letove za repatrijaciju turista i studenata koji su, usled situacije, ostali negde u inostranstvu zaglavljeni i vraćaju se kućama”, naglašavaju iz „Fraport AG“.

Zbog manjeg broja putnika, ali i bolje kontrole, zatvoren je terminal 2, te su sve usluge prevoza putnika skoncentrisale na hale B i C terminala 1.

Usled pandemije korona virusa krajem marta „Fraport“ je sa radničkim savetom potpisao sporazum o prijavljivanju zaposlenih na skraćeno radno vreme.

Od oko 22.000 zaposlenih najmanje 18.000 biće prijavljeno na skraćeno radno vreme.

“Skraćenim radnim vremenom osiguravamo radna mesta u krizno vreme. Naš je cilj da izbegnemo otkaze“, kazao je tada predsednik Upravnog odbora Štefan Šulte.

Takođe, zbog smanjenog broja saobraćaja zatvorena je pista severo-zapad, a taj deo aerodroma ostavljen je za parkiranje aviona.

Šulte je, krajem marta, naglasio da će aerodom ostati otvoren, i da to važi kako za humanitarne letove iz celog sveta, tako i za važne kargo-letove.

“Frankfurt je, posebno u kriznim vremenima, kao što je sada slučaj, od značaja po Nemačku za snabdevanje važnom robom i za održavanje lanca isporuke. Brinemo se o tome da snabedevanje avionom građana i privrede u Nemačkoj bude obezbeđeno”, naglasio je on.

U prošloj godini je aerodrom Frankfurt prihvatio i otpremio više od 70,5 miliona putnika, čime je po prvi put prešao rekordnu brojku od 70 miliona.

Sa 513.912 poletanja i sletanja je broj kretanja aviona preko ovog aerodroma porastao za 0,4 odsto.

Što se prevoza tereta tiče, preko aerodroma Frankfurt otpremljeno je 2,1 miliona tone robe.

Inače, aerodrom je već u februaru bio suočen sa smanjenjem broja putnika za 4 odsto, te je u tom mesecu otpremio i prihvatio 4,4 miliona putnika.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More