“Kriza mi je nanela i lični udarac”! Entoni Godfri o smrti oca i pomoći SAD Srbiji! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/Fejsbuk U:S. Embassy
233

Američki ambasador Entoni Godfri  u Srbiji je dočekao vest o smrti svoga oca koji je preminuo od posledica koronavirusa. Koliko je skrhan bolom i dirnut pažnjom naših ljudi najbolje govore njegove reči.

“Prijatelji, kriza koju svi osećamo nanela mi je i lični dodatni udarac! Još jedna žrtva ovog užasnog virusa je i moj otac koji je preminuo od posledica koronavirusa. Želim da vam se svima zahvalim na izrazima saučešća i porukama podrške. Dirnut sam vašom pažnjom”, rekao je Godfri.

Naime on je snimio video zahvalnosti srpskom narodu na Fejsbuk stranici “U.S. Embassy Belgrade gde se obratio svima na tečnom srpskom jeziku i takođe potvrdio vest da je Srbiji stigla pomoć od SAD za borbu protiv opakog virusa.

Posebno je naglasio da su Srbija i Amerika zajedno pobedile mnogo veće neprijatelje pa će i ovog. Rekao je da će se boriti zajedno “do pobede” i da se nada da će svih 6.000 testova koji su poslati Srbiji biti negativni.

“Drago mi je što mogu da vam saopštim da je u Beograd stigao prvi deo američke pomoći Srbiji u borbi protiv Covid-19 kao odgovor na poziv Vlade Srbije. Od početka krize adaptirali smo tekuću podršku srpskoj Vladi i nabavljamo dodatnu pomoć kako bi ublažili efekte ove opasne pandemije i pomogli da se spasu život građana Srbije!

Zbog toga smo u partnerstvu sa svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) preko američke agencija za međunarodni razvoj uspeli da nabavimo 6.000 testova na koronavirus. Ova pomoć ide Ministarstvu zdravlja Srbije koja će najbolje znati kako da je iskoristi. Moja iskrena želja je da se svaki od ovih testova vrati kao negativan.

Tokom naše zajedničke istorije duže od jednog veka zajedno smo pobeđivali mnogo jače neprijatelje. Amerika će se boriti zajedno sa Srbijom protiv korona virusa. Ova pomoć je samo prvi deo dodatnih sredstava koja smo uspeli da obezbedimo i biće mi veoma drago da vam se vrlo brzo uskoro obratim sa vestima o daljoj pomoći. Do pobede”,, rekao je američki ambasador u Srbiji.

Ceo video možete pogledati ovde:

Srbija je od SAD dobila 6.000 testova za COVID-19, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ističući da je to samo deo pomoći Vašingtona Beogradu, vredne 1,35 miliona dolara u borbi sa pandemijom korona virusa, piše Tanjug.

“Ovo je samo deo americke pomoći, bicőe je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica. SAD su najavile velikodušnu pomoc celom svetu, a Srbija ce dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara”, rekao je Godfri za Glas Amerike (VOA).

Kako je rekao, SAD, već dugo pomažu Srbiji, a u sklopu te pomoći uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, što uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je sada potpuno osospobljena da učestvuje u testiranju na korona virus.

“Takođe, treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama – Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu, nije samo Vlada u pitanju. Ali, kao što znate, i SAD se bore sa pandemijom i Vašington je fokusiran na to”, kaže Godfri.

Na pitanje VOA da prokomentariše to što su pomoć Srbiji iz Rusije i Kine na aerodromu dočekivali visoki zvaničnici, poput predsednika i premijerke, a američku pomoć nisu, Godfri kaže da je reč o “tabloidnim diskusijama”, da “ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike”, kao i da je šef diplomatije Ivica Dačić jasno odao priznanje i zahvalnost zbog pomoći SAD.

“EU i Norveška su pomogle Srbiji, kao što su ucinili i UAE, Turska i druge zemlje. Nemam vremena da ucestvujem u tabloidnim diskusijama. Fokusiran sam da zaštitim americke državljane u Srbiji, da moj tim bude zdrav i da činim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima u Srbiji… “, rekao je ambasador SAD.

On je ujedno zahvalio Vladi Srbije i avio-kompaniji “Er Srbija” koje su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući.

“Cenimo tu pomoć prijatelja”, naglasio je američki ambasador.

Na novo pitanje VOA da li ga brine “da bi uticaj Rusije i Kine, zbog ove pomoći, mogao da poraste u Srbiji kada se završi pandemija”, Godfri je ponovio “da nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju”.

“Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenunto se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom”, naglasio je.

Godfri je, međutim, ponovio da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija, dodajući da to nije brinulo samo Vašington, već i EU i OEBS.

“Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu. Vidimo da se u nekim delovima sveta polako ukidaju restrikcije i nadamo se da cemo to videti i ovde. Srbija se obavezala da ce ispuniti obaveze na putu ka EU – poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija”, kaže američki diplomata.

Na opasku VOA da često objavljuje tekstove na društvenim mrežama, uključujući i detalje iz pribatnog života, Grenela kaže “da nije reč ni o kakvoj velikoj strategiji, vec da to dolazi prirodno”.

“Neke vesti su dobre, neke su loše. I radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome”, dodaje američki ambasador.

Izvor Naši u svetu Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More