Tehnološki giganti Epl i Gugl prave aplikaciju za mobilne telefone za praćenje kontakata, upozoravaće na zaražene koronom!

Operativne sisteme iOS i Android koristi oko tri milijarde ljudi

Foto:Pixabay.com/Madskip
265

IT kompanije Epl i Gugl najavile su partnersku saradnju u izradi tehnologije za mobilne telefone koja će korisnike upozoravati ako dođu u kontakt sa osobama zaraženim korona virusom.

Korisnici moraju da prihvate uključivanje tehnologije u sistem, ali ona ima potencijal da prati oko trećine svetske populacije, piše agencija Blumberg, navodeći da operativne sisteme iOS i Android koristi oko tri milijarde ljudi. Ova tehnologija poznata kao praćenje kontakata, osmišljena je da bi se suzbilo širenje korona virusa tako što će korisnike obavestiti da treba da se izoluju ili odu u karantin nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Kina: Aplikacije za izbegavanje četvrti gde ima virusa, broj umrlih porastao na 425

Gugl i Epl će ovu tehnologiju u svoje uređaje sa sistemima iOS i Android ugrađivađivati u dve etape. Sredinom maja moći će da se bežično razmenjuju anonimne informacije preko aplikacije kojom upravljaju službe za javno zdravlje. To znači da ako korisnik bude pozitivan na korona virus i pristane da se ta informacija unese u aplikaciju službe za javno zdravlje, svi korisnici koji su bili u njegovoj blizini prethodnih dana dobijaju vest o tome.Taj period može da traje 14 dana.

Drugi korak predviđa da ove kompanije narednih meseci unesu ovu tehnologiju u svoje operativne sisteme pa će softver funkcionisati i bez preuzimanje aplikacije. Pristanak korisnika biće i dalje neophodan. Ipak, ova tehnologija može biti kontroverzna jer uključuje podelu delikatnih informacija o zdravlju više milijardi ljudi preko mobilnih telefona koji stalno emituju njihovu lokaciju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More