Srbi u Italiji “Žikinim kolom” protiv korone! Svako sebe snimao u izolaciji a ovo je rezultat! (VIDEO)

Foto: Wikipedia
657

Članovi KUD „Sloga“ iz Vićence u Italiji na originalan način iskoristili su vreme u izolaciji, dosetili se i organizovali tako da svaki član folklora igra kod svoje kuće, tako provode vreme zajedno iako na distanci, napravili su spot kojim pozivaju da se ovoj akciji priključe i druga kulturno-umetnička društva iz Italije i Evrope. Hoće da naprave najduže kolo u istoriji, poručuju iz Sloge.

„To je doprinelo da se još nekoliko društava poveže na ovaj način, srećni smo a tako i dokazujemo koliko nam je stalo do folklora i to je za nas mogo više od igre, javile su se osobe koje su počele da igraju on line i tako se vidimo sa prijateljima iz društva iz Vićence i čitavog regiona“.

Priključili su se i mnogi veterani koji zbog posla nisu više posećivali društvo, „Žikinim kolom“ šire ljubav, slogu, radost gde god da su. Situacija u Italiji je tužna, mnogo je mrtvih, ali oni se bave svojim hobijem, folklorom i gaje nadu da su spotom bar nekoliko minuta uspeli da razvesele druge. Ljubav prema folkloru u ovoj teškoj situaciji spaja ljude, dva sata provedena vežbajući on line druže se i to je pun pogodak u vreme karantina, pišu Večernje novosti.

Stefan Marjanović student poslednje godine stomatologije u Trstu, član KUD „Sloge“ iz Vićence otišao je u Trst zbog studija, počeo je kao mali da igra folklor i stigao do umetničkog rukovodioca Sloge, kaže da ga sa Slogom povezuju ista ona osećanja koja vezuju decu za roditelje i porodicu.

Anastasija je član Sloge od svoje pete godine „kako bolje pobediti nego igrom, peti sam razred srednje škole i kada hoću da se odmorim od učenja pustim kolo i igram. To je odlična rekreacija i za telo i za dušu“.

Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji zaključuje: „Hrabar smo mi narod, opstali smo i kada su bili ratovi, sankcije, bombardovanje. U Italiji nisam primetio Srbina koji paniči zbog ove situacije. U ovom sumornom trenutku nema mesta i vremena za očajanje već samo za veru, nadu, ljubav, dobra dela i molitve Gospodu“.

Svako od naših sunarodnika iz Vićence uveren je da će ovo brzo proći i da će se vratiti druženju, ali ne virtuelnom, a ovo će ostati samo jedno lepo sećanje iako u najtežim trenucima njihovog života.

Izvor Večernje Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More