Stoltenberg: Pomogli smo Crnoj Gori, razmatraćemo dodatne opcije

Foto: PrintScreen/YouTube/Jens Stoltenberg
204

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da su Holandija i Turska već pomogle Crnoj Gori u borbi sa koronavirusom, navodeći da će sutra na sastanku ministara odbrane biti više reči o tome kako pomoći zemljama članicama.

Stoltenberg je na onlajn konferenciji za novinare rekao da su snage NATO-a angažovane od samog početka krize izazvane koronavirusom kroz implementaciju preventivnih mera i podršku i pomoć zemljama saveznicama, prenosi Portal analitika.

Kako je naveo, na sutrašnjem sastanku ministara odbrane Alijanse diskutovaće se o tome kako pomoći saveznicama u borbi sa koronavirusom, uključujući i Crnu Goru.

Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Podgorici, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više reči o tome kako pomoći zemljama članicama.

“NATO je dosta ranije počeo da odgovara na krizu i mere su bile već u primeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da je vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, Tod Volters, zadužen za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom.

Stoltenberg je rekao da će od toga i Crna Gora imati koristi, navodeći da je Holandija već odlučila da pomogne u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, i da je Turska takođe donirala medicinsku opremu.

“Trenutno pokušavamo da identifikujemo gde imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To je uloga NATO koordinacije i direktne podrške”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje Alijanse pomažu toj zemlji.

“Međutim, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe”, rekao je Stoltenberg, dodajući da sve zemlje nisu pogođene na isti način.

Kako je kazao, postoje neki slobodni kapaciteti koji se mogu mobilisati na najefikasniji način, poput aviona i drugih prevoznih sredstava.

“Crna Gora je imala benefite od toga, ali ćemo nastaviti da pomažemo saveznicama”, rekao je Stoltenberg.

On je ukazao na saradnju među saveznicima putem vazdušnog transporta medicinske opreme i lekova, navodeći da je dosad donirano na stotine tona zaštitne i medicinske opreme.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak NATO-a je očuvanje bezbednosti.

“Naš cilj je da zdravstvena kriza ne postane bezbednosna. Njene posledice će biti dugoročne, ali snage NATO-a ostaju pripravne u suočavanju sa njima”, kazao je Stoltenberg.

On je naveo da će sutra u sedištu NATO-a biti održan sastanak ministara odbrane Alijanse, kojem će prisustvovati Finska i Švedska, kao i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel.

Govoreći o pomoći NATO-a Rusiji u borbi sa koronavirusom, Stoltenberg je rekao da je kriza pogodila sve zemlje i da je glavni fokus na mobilizaciji podrške između saveznika.

On se osvrnuo i na širenje lažnih informacija u vremenu pandemije COVID-19. “Najbolje oružje protiv toga je slobodna i nezavisna štampa”, kazao je Stoltenberg.

Komentarišući situaciju u Iraku i Avganistanu, on je rekao da su snage NATO-a još uvek prisutne na tom području i da će pojačati svoje prisustvo kroz programe obuke, a deo tih programa će biti i Nemačka.

“Odluka o smanjenju vojnih trupa u Avganistanu donesena je pre početka pandemije koronavirusa. Snage NATO-a ostaju pripravne i posvećene stabilizaciji situacije na tom području”, kazao je Stoltenberg.

On je ukazao da je prekid napada i smanjenje nasilja jedini put ka mirnim pregovorima.

“Talibani su potpisali mirovni sporazum sa SAD-om i apelujemo na obe strane da učine napore u njegovom implementiranju”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak NATO-a je da zaštiti preko milijardu stanovnika u zemljama članicama.

“Fokus je na neposrednim izazovima, na spašavanju ljudskih života i obezbeđivanju što veće podrške civilnom stanovništvu u suočavanju sa krizom”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da će kriza neminovno izazvati ekonomske posljedice, a njihova ozbiljnost će zavisiti od trajanja pandemije.

Kako je naveo, prijetnje i izazovi sa kojima se suočava NATO nijesu nestali pojavom COVID-19, već i dalje ostaju prisutni.

“Važno je pomenuti blisku saradnju koju imamo sa Evropskom unijom, koju nastojimo da pojačamo i unapriedimo, o čemu svedoči i prisustvo Žozepa Borela na sutrašnjem sastanku ministara odbrane”, rekao je Stoltenberg.

Izvor Portal analitika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More