Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova: SZO je rekla da nema dokaza gde je virus nastao

(AP Photo/Brian Inganga)
109

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je i Svetska zdravstvena organizacija rekla da nema dokaza da je virus Kovid-19 nastao u laboratoriji.

To je rekao portparol Ministarstva Žao Liđijan odgovarajući na optužbe da je virus, od koga je obolelo više od dva miliona stanovnika Zemlje, nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Aluzije na poreklo virusa napravili su i američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Donald Trampkoji je rekao da njegova vlada pokušava da odredi da li je virus Kovid-19 nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Tramp:Pokušavamo da odredimo da li je Kovid nasatao u lab.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova vlada pokušava da odredi da li je virus Kovid-19 nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo istakao da Peking mora da pojasni šta sve zna.

Američki portal Foks njuz objavio je u sredu da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu ne kao biološko oružje, već kao deo pokušaja Kine da pokaže da su njihovi napori da se identifikuju virusi i borba protiv njih podjednako veliki kao i mogućnosti SAD, prenosi Rojters.

Tramp je, odgovarajući na pitanje novinara o tim glasinama, rekao da je i on čuo za njih i da njegova administracija “veoma temeljno ispituje tu situaciju”.

Upitan da li je o tome razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, Tramp je kazao da ne želi da komentariše šta je sa njim razgovarao o laboratoriji jer je to u ovom trenutku “neprikladno”.

U intervjuu za televiziju Fox njuz državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da zna da je virus nastao u Vuhanu, kao i da je institut za virusologiju udaljen svega nekoliko kilometara od pijace gde se prvi put pojavio virus.

“Želimo da se kineska vlada otvori i pomogne nam objašnjenjem kako se tačno virus proširio. Kineska vlada mora to da pojasni”, rekao je Pompeo.

Inače, Tramp je na konferenciji za novinare, održanoj u sredu u Beloj kući, izrazio skepticizam o broju smrtnih slučajeva u Kini navodeći da je neverovatno da Kina ima samo 3.000 smrtnih slučajeva, a SAD više od 20.000.

“Da li stvarno verujete u te brojeve u ovoj ogromnoj zemlji zvanoj Kina i da imaju mali broj slučajeva. Da li neko zaista veruje u to”, upitao je Tramp.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More