Švajcarci ne mare za koronu, cveta “šoping turizam” ali pljušte i kazne

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
346

Švajcarska će kazniti kupce koji zanemaruju ograničenja vezana za korona virus i koji odlaze u kupovinu u susedne zemlje u kojima su cene mnogo niže, saopštila je danas švajcarska vlada.

Stanovnici Švajcarske, inače, često posećuju Austriju, Francusku, Nemačku i Italiju da bi iskoristili prednost generalno nižih cena i mogućnosti nadoknade dodate vrednosti na porez čak i na osnovne namirnice, preneo je Rojters.

Granice u Švajcarskoj su zatvorene za takva putovanja u cilju sprečavanja širenja korona virusa, ali pogranična policija navodi da je primetila povećan broj putovanja preko granice radi kupovine.

Po povratku u Švajcarsku biće naplaćena kazna od 100 franaka ako je očigledno reč o “šoping turizmu” i ako je granica pređena isključivo u tu svrhu, saopštila je vlada.

Kazna neće biti naplaćena zbog same kupovine, već zbog ometanja rada graničara, navela je švajcarska vlada.

Ljudi će i dalje moći da prelaze granicu radi posla, nege bolesnih rođaka, lekarskih tretmana i drugih opravdanih razloga za putovanje u susedne zemlje.

U Švajcarskoj je broj smrtnih slučajeva porastao za 44 na ukupno 1.017, saopštila je danas zdravstvena agencija.

Broj novozaraženih porastao je za 396, na 26.732.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More