Oni brinu o 300 ljudi, satima su u kompletnoj opremi: “Tim koji se bori od početka do kraja. Mislim da ćemo pobediti”

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC
80

U KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, na lečenju od virusa Kovid-19, nalazi se više od 300 ljudi. O bebama, deci, trudnicama, porodiljama, mladima i starima, svakodnevno brine oko 850 zaposlenih.

– Vi ste na poslu, radite, dođete kući i ne možete da zagrlite svoje najmilije. Oni su nam velika podrška, ponosni su na nas. Jedva čekam da se sve ovo završi kao sve moje koleginice, da se svi zagrlimo, izljubimo i da sa našim narodom izađemo iz ovoga kao veliki pobednici – rekla je glavna sestra anestezije Suzana Gajić za RTS.

Oni su nedeljama na prvoj liniji fronta. Energiju, da izdrže borbu protiv opake bolesti koju izaziva korona virus i spasu živote pacijenata, daje im činjenica da se stanje pojedinih pacijenata poboljšava.

– Sad već to vidimo, dobro je – rekla je Nataša Bogunović, glavna sesta hirurgije.

Koliko se brzo menja situacija, pokazuje podatak da se za manje od 24 sata broj pacijenata na respiratoru u KBC “Dragiša Mišović” sa 36 popeo na 45.

– Sva četiri sprata bolnice su pretvorena u jedinice intenzivne nege. Anesteziolozi nadziru određeni broj pacijenata. Ekipu čine četiri do pet anesteziologa uz puno medicinskog osoblja koje je svakodnevno pored pacijenata. Kada pomažete pacijentu i potom vidite poboljšanje, u tom trenutku shvatite da vam ne smeta ni glad, ni žeđ, ništa… – objasnio je dr Vlada Radović anesteziolog.

Rade satima u kompletnoj opremi: skafanerima, zaštinim maskama, rukavicama…

– Kompletna oprema nam pruža zaštitu, ali samim tim niste u mogućnosti da duži vremenski period izdržite u toj opremi. Zamislite jedan period od četiri do šest sata kada ne možete da popijete čašu vode i ne možete da obavite bilo koju fiziološku potrebu.

Ipak, uprkos naporom radu, teškim uslovima i neizvesnosti koju ovaj virus nosi, oni imaju snažnu poruku.

– Vidimo i da možemo to, da se nosimo sa tim i da niko od nas nije odustao. To je jedan tim ljudi koji se bori od početka do kraja. Mislim da ćemo pobediti – kaže glavna sestra hirurgije Nataša Bogunović.

Radno vreme za njih ne postoji. U Beogradu, pored KBC “Dragiša Mišović”, kovid bolnice su i Klinično-bolnički centri “Zemun” i “Zvezdara”. Od danas i Institut za ortopediju “Banjica”, a klinike koje od prvog dana zbrinjavaju obolele su Infektivna i Pulmologija Kliničkog centra Srbije.

Šest beba u KBC “Dragiša Mišović”

U KBC “Dragiša Mišović” na lečenju od virusa Kovid-19 nalazi se trenutno 33 dece, 21 majka, šest trudnica, devet porodilja i šest beba, piše RTS.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More